Закон і Бізнес


Фіктивний ремонт


№19-20 (1058-1059) 10.05—18.05.2012
2398

У Луганській області співробітники СБУ виявили та задокументували схему розтрати бюджетних коштів, виділених на фінансування капітального ремонту одного з автомобільних шляхопроводів обласного центру.


Встановлено, що державне підприємство транспортної галузі, яке є розпорядником бюджетних коштів, уклало угоду про підготовку проектно-кошторисної документації з однією з комерційних структур. При розробці проекту фірма штучно завищила рівень складності робіт та відповідно необгрунтовано збільшила кошторисний прибуток. За результатами експертизи, проведеної із залученням науково-дослідних та експертно-юридичних установ, встановлено, що внаслідок цих дій вартість ремонту шляхопроводу безпідставно зросла на 1,9 млн грн.

З’ясовано, що після надходження бюджетного фінансування виконавці робіт уклали угоди з двома іншими суб’єктами господарювання, з якими й розплатилися у встановлені терміни. Утім, перевірка показала, що ремонтних робіт ці підприємства не проводили, а одне з них має ознаки фіктивності. Насправді ремонт «неофіційно» здійснило зовсім інше підприємство, працівники якого отримали оплату готівкою, у значно меншому обсязі. У результаті державі завдано збитків на суму близько 1,5 млн грн.

За фактами правопорушень, виявлених СБУ, порушено кримінальні справи за ч.2 ст.364 та за ч.5 ст.191 КК.