Закон і Бізнес


Далі буде…

ВККС збільшила термін проведення першого етапу добору майбутніх суддів


Претенденти на мантії здаватимуть документи до 16 травня.

№19-20 (1058-1059) 10.05—18.05.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3072

Постійно діючий орган продовжив строк прийому заяв про участь у доборі кандидатів на посади суддів до 16 травня 2012 року включно. У кандидатів, які втратили надію здати документи, з’явився шанс уже через рік стати суддями.


Боротьба за мантію

 

Пристрасті навколо подання документів охочих одягти мантію не вщухають. Нагадаємо, що згідно з рішенням ВККС від 27.03.2012 оголошено добір кандидатів на посади суддів. Прийом заяв та документів мав здійснюватися з 4 до 27 квітня 2012 р.

Уже після тижня прийому документів кандидати були не в захваті не лише від місця, де засідає комісія, а й від організації самого процесу: їм доводилося день і ніч чергувати на околиці столиці, аби встигнути подати документи. Потенційні служителі Феміди не могли змиритись і з тим фактом, що ВККС не вдасться прийняти документи від усіх охочих.

Одна з кандидаток розповіла кореспондентці «ЗіБ», який вихід із ситуації «хто не встиг, той запізнився» знайшов її знайомий. Коли він зрозумів, що його порядковий номер у списку «нещасливий» і в «приймальний пункт» йому дорога закрита, вирішив ризикнути (адже бажання одягти мантію взяло гору!). Хлопець дочекався, коли варта біля бетонних стін на вул. Поліській, 3-б, де приймають документи, міцно засне, і переліз через огорожу. Просидівши «в засаді» з 4-ї до 9-ї год. ранку, кандидат узяв комісію «штурмом». Так йому вдалося вчасно заявити «кваліфікаційникам» про свій намір стати суддею.

Більшість претендентів не такі відчайдухи: вони стоять і чекають своєї черги. Звісно, декому з кандидатів терпець уривався, і вони, зібравши речі, попрощалися (принаймні в цьому році) з мрією опинитися в кріслах служителів Феміди.

 «Бонусні» дні

 26 квітня «кваліфікаційники» нарешті почули нарікання претендентів і зглянулися над ними: було вирішено продовжити термін прийому заяв про участь у доборі кандидатів на посади суддів до 16 травня 2012 р. включно. Так кандидати отримали 10 «бонусних» робочих днів. Виходить, що на перший етап добору комісія відвела 27 днів.

До речі, у 2011-му прийом документів відбувався з 28 березня до 22 квітня (20 робочих днів). За цей період було прийнято заяви від 3430 осіб, котрі претендували на 686 вакансій. Після анонімного тестування (другий етап), яке проходило в Києві, Львові, Одесі та Харкові, претендентів залишилося 896. 2489 осіб тесту не склали. Процедуру відбору завершив кваліфікаційний іспит. До резерву на заміщення вакантних посад суддів було зараховано 687 кандидатів.

У цьому році вакансій трохи більше — 724. До речі, за словами голови ВККС Ігоря Самсіна, добір у 2012-му, як і в минулому році, відбуватиметься без проведення піврічної спеціальної підготовки кандидатів. А вже на 2013-ий постійно діючий орган визначив потребу в державному замовленні на професійну підготовку кандидатів на посаду суддів у Національній школі суддів у кількості 150 осіб.

 Електронна черга

 Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВККС, заяви та документи від охочих уже через рік вершити правосуддя прийматимуться до 16 травня в робочі дні: з понеділка по четвер з 9.00 до 13.00 та з 13.45 до 17.15; в п'ятницю з 9.00 до 13.00 та з 13.45 до 16.15. Адреса залишається незмінною: м.Київ, вул. Поліська, 3-б. Тож у тих, хто не встиг подати документи, ще є час завітати в «приймальний пункт».

Напередодні травневих свят ВККС підготувала для кандидатів два сюрпризи. Так, 28 квітня набрав чинності закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо впорядкування податкового декларування». Ним внесено зміни до ст.67 закону «Про судоустрій і статус суддів», а саме: ч.1 ст.67 доповнено п.8 і, відповідно, збільшено перелік документів, які подаються до комісії особами, що бажають стати суддями.

«Таким чином інформуємо, що згідно із зазначеними приписами закону з 28 квітня 2012 року для участі у доборі кандидатів на посаду судді особа, яка звертається до комісії, зобов’язана подати також декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру відповідно до закону «Про засади запобігання і протидії корупції», — йдеться в повідомленні ВККС.

Другий сюрприз — електронна черга для охочих одягти мантію. Так, з метою оптимізації процесу особистого прийому осіб, які хочуть подати документи для участі в доборі, вводиться можливість попередньої електронної реєстрації на офіційному веб-порталі комісії. Реєстрація претендентів стартувала 3 травня.

«Особа, яка скористалася електрон­ною реєстрацією, повинна особисто з’явитися за адресою приймання документів у визначену їй дату та час (повідомлення про це надійде на електронну пошту) із пакетом відповідних документів», — зазначається на сайті постійно діючого органу.

Приймання документів від осіб, які не скористалися електронною реєстрацією або спізнилися на прийом більш ніж на 5 хв., здійснюється в загальному порядку.