Закон і Бізнес


Адвокатам роз’яснили, що є адвокатською таємницею


22.07.2014 13:18
7795

Інформація, яка стала відома адвокату під час здійснення представництва інтересів клієнта (в т.ч. як учасника (акціонера) у Наглядовій раді банку) на підставі договору про надання правової допомоги є адвокатською таємницею та може бути розголошена лише за письмовою згодою (заявою) клієнта.


Таке роз’яснення було затверджено Рішення Ради адвокатів України №59 від 4-5 липня 2014 р. та надано на підставі звернення адвоката Дениса Бугая.

Адвокат прохав про роз’яснення з питання належності інформації, яка стала відома адвокату під час здійснення ним представництва інтересів клієнта як учасника (акціонера) у Наглядовій раді банку, до адвокатської таємниці, та щодо права адвоката без згоди клієнта розголошувати таку інформацію.

Висновок щодо належності відповідної інформації до адвокатської таємниці РАУ зробила виходячи з наступного.

Згідно ч. 1 ст. 26 Закону про адвокатуру адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Отже, представництво інтересів клієнта, що здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги, належить до видів адвокатської діяльності.

Відповідно до частини першої статті 22 Закону адвокатською таємницею є будь-яка інформація, що стала відома адвокату, помічнику адвоката, стажисту адвоката, особі, яка перебуває у трудових відносинах з адвокатом, про клієнта, а також питання, з яких клієнт (особа, якій відмовлено в укладенні договору про надання правової допомоги з передбачених цим Законом підстав) звертався до адвоката, адвокатського бюро, адвокатського об’єднання, зміст порад, консультацій, роз’яснень адвоката, складені ним документи, інформація, що зберігається на електронних носіях, та інші документи і відомості, одержані адвокатом під час здійснення адвокатської діяльності.

Згідно п. 3 статті 10 Правил адвокатської етики, затверджених Установчим З’їздом адвокатів України 17 грудня 2012 року, розголошення відомостей, що складають адвокатську таємницю, заборонено за будь-яких обставин, включаючи незаконні спроби органів дізнання, слідства і суду допитати адвоката про обставини, що складають адвокатську таємницю.

Таким чином, інформація, отримана під час представництва інтересів клієнта на підставі договору про надання правової допомоги, є адвокатською таємницею, розголошення якої заборонено за будь-яких обставин. Відповідно до частини другої статті 22 Закону інформація або документи можуть втратити статус адвокатської таємниці за письмовою заявою клієнта (особи, якій відмовлено в укладенні договору про надання правової допомоги з передбачених цим Законом підстав).

Відповідно до п. 2 ч. 1 статті 23 Закону професійні права, честь і гідність адвоката гарантуються та охороняються Конституцією України, цим Законом та іншими законами, зокрема: забороняється вимагати від адвоката, його помічника, стажиста, особи, яка перебуває у трудових відносинах з адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об’єднанням, а також від особи, стосовно якої припинено або зупинено право на заняття адвокатською діяльністю, надання відомостей, що є адвокатською таємницею.

З цих питань зазначені особи не можуть бути допитані, крім випадків, коли особа, яка довірила відповідні відомості, звільнила цих осіб від обов’язку зберігати таємницю в порядку, передбаченому Законом.

Згідно пункту 4 статті 10 Правил адвокатської етики інформація та документи можуть втратити статус адвокатської таємниці за письмовою заявою клієнта (особи, якій відмовлено в укладенні договору про надання правової допомоги) з передбачених Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» підстав. При цьому інформація та документи, що отримані від третіх осіб і містять відомості про них, можуть поширюватися з урахуванням вимог законодавства з питань захисту персональних даних. Отже, розголошення інформації, яка становить адвокатську таємницю, може здійснюватись виключно за письмовою заявою клієнта з передбачених Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» підстав.