Закон і Бізнес


Інструкції до всіх товарів писатимуть українською


21.07.2014 13:17
9164

Імпортні товари, що мають електронне устаткування та/або комп’ютерне програмування (електронні засоби та пристрої), обов’язково повинні мати версію державною мовою.


Такої думки дотримуються народні депутати Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний, які зареєстрували законопроект №4302а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо маркування імпортних товарів державною мовою)».

Законопроектом також передбачено, що надання споживачеві інформації про продукцію державною мовою є обов’язковим.

Окрім того, встановлюється, що маркування товарів, інструкції про їх застосування тощо виконуються державною мовою. За рішенням виробників товарів поруч із текстом, викладеним державною мовою, може розміщуватися його переклад іншими мовами.

Маркування імпортних товарів та інструкцій про їх застосування державною мовою є обов’язковим.  Величина шрифту та об’єм інформації має бути не менше, ніж оригінальне маркування виробника.

Нагадаємо, зараз нормами Закону „Про засади державної мовної політики” передбачено, що маркування товарів на інструкції до них виконуються державною і регіональною мовою або мовою меншини.

Таку свою позицію депутати пояснюють незабезпеченням на державному рівні питання маркування продукції українською мовою, а також прикрими випадками відсутності українського програмування в імпортних електронних засобах та пристроях, а також в автомобілях, завезених з-за кордону.

І хоча, за словами авторів законопроекту, дані нововведення не потребують додаткових виплат з держбюджету, однак цей тягар може лягти на плечі виробника, а за ним відповідно і на кінцевого споживача, відобразившись в ціні за виріб.

Закон і Бізнес