Закон і Бізнес


Три в одному

Вищі спеціалізовані суди домовилися спільно працювати над постановами пленуму


Зі словами про необхідність співпраці між судами різної юрисдикції до учасників з’їзду звернулися Б.Гулько (ліворуч) та О.Нечитайло.

№29 (1171) 19.07—25.07.2014
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
3453

Голови вищих спецсудів не обмежилися тільки заявами про необхідність напрацювання єдиної судової практики, а й зробили перший крок на цьому шляху. Разом з тим у судах визнають, що самостійно виправити ситуацію не зможуть — потрібні законодавчі зміни.


Збереження спеціалізації

Минуле засідання пленуму Вищого господарського суду, напевно, запам’ятається досить значним представництвом. Адже важко згадати, коли востаннє на такому заході збирались очільники всіх вищих судів. До того ж участь у роботі взяли перші особи Ради суддів, Генпрокуратури, Національної школи суддів та Державної судової адміністрації.

З’явився на пленумі, хоча й ненадовго, і колишній голова ВГС, а нині суддя цієї установи Віктор Татьков. Можливо, таким чином він хотів продемонструвати присутнім, що все ще перебуває в Україні (незадовго до засідання в деяких інтернет-ЗМІ з’явилась інформація про його виїзд за кордон).

Звичайно, зважаючи на підготовку до реформування судової системи та наявність великої кількості питань щодо конкретних законодавчих змін, учасники пленуму приділили значну увагу можливим новаціям. Так, голова ВГС Богдан Львов наголосив, що базовим положенням побудови судової влади є принцип спеціалізації судів. При цьому його існування, переконаний очільник суду, зумовлене не лише відповідним історичним досвідом, а й продиктоване самою специфікою законодавчого регулювання господарських правовідносин. Тому ВГС дотримується позиції забезпечення єдності судової системи на чолі з ВС при збереженні нинішнього принципу спеціалізації та функціонування судів касаційної інстанції.

Спільна справа

Мета візитів очільників Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Бориса Гулька й Вищого адміністративного суду Олександра Нечитайла — обговорення подальшої співпраці між установами. Не є таємницею, що пов­новаження в деяких випадках перетинаються й сторони можуть обирати, до якого суду їм вигідніше звернутися. При цьому громадяни зважають на те, де мають більше шансів перемогти або де сплачуватимуть менший судовий збір. У цієї ситуації є і зворотний бік — іноді люди отримують відмови, мовляв, справа на підпадає під юрисдикцію суду.

Рішення про налагодження спільної роботи було очікуваним. «Ми маємо намір запрошувати представників інших вищих судів на засідання пленуму ВГС. Сподіваємося, що вони у свою чергу будуть запрошувати нас. Якщо ж виникатимуть питання стосовно двох чи трьох юрисдикцій, то виправданим було б ухвалення спільних постанов», — зазначав Б.Львов у інтерв’ю нашому виданню. Про необхідність налагодити взаємодію між вищими судами говорив після свого обрання на посаду й Б.Гулько. Підтвердили вони свою позицію й під час роботи пленуму.

Так, голова ВСС запропонував створити спільну постанову пленумів трьох вищих судів. Крім цього, як подарунок Б.Гулько передав очільнику ВГС план роботи свого суду на найближчий час. Таким чином, «господарники» знатимуть, над якими питаннями працюють в іншій юрисдикції, та за потреби долучатимуться.

Разом з тим О.Нечитайло переконаний, що самими постановами забезпечити єдність судової практики навряд чи вдасться. На його думку, чітко визначити юрисдикцію має законодавець. Доки він цього не зробить — непорозуміння залишатимуться. Водночас голова ВАС переконаний, що, доки свого слова не сказав парламент, над розв’язанням спільних проблем мають працювати самі судді.

У тому, що для забезпечення єдності судової практики необхідні зміни законодавства, не сумнівається й в.о. секретаря Судової палати у господарських справах ВС Анатолій Ємець. Він зазначив, що нині немає конфлікту юрисдикції, але очевидний конфлікт законів, зокрема щодо підвідомчості антимонопольних і земельних спорів.

Водночас, як наголосив А.Ємець, ВС має досвід тривалої та ефективної спів­праці з ВГС щодо підготовки роз’яснень. Так, пропозиції, які найвищий судовий орган висловлює до проектів постанов «господарників», ураховуються на 95%. «Від імені Голови ВС та безпосередньо від суддів Судової палати у господарських справах запевняю про відсутність конфлікту інтересів. Ми всі — за єдність судової практики, за порозуміння, за подальшу співпрацю», — підкреслив А.Ємець.

Визначаючи завдання на друге півріччя цього року, пленум зобов’язав ВГС «здійснювати співпрацю з вищими спеціалізованими судами з метою координації діяльності, вдосконалення процесу здійснення судочинства». Отже, можна сподіватися, що заяви про співпрацю не залишаться тільки словами й координація зусиль дасть практичний результат.

P.S. Із текстом постанов пленуму ВГС ви зможете ознайомитись у наступному числі «ЗіБ».