Закон і Бізнес


Право — козацька справа

На думку експертів, потенціал вітчизняних юрисконсультів поступово зростає


Учасники конференції продовжили дискутувати й під час перерви.

№18 (1057) 28.04—09.05.2012
3221

Учасники щорічної конференції корпоративних юристів зосередили увагу на питаннях, що стосуються діяльності тих правників, котрі працюють на одного клієнта. Так, юрисконсульти провідних компаній обговорили чимало проблемних аспектів своєї діяльності.


Під час заходу, який відбувся за сприяння Асоціації правників України, фахівці в правовій галузі, юрисконсульти та представники юридичних департаментів провідних компаній відзначили особливу необхідність проведення таких конференцій.

Президент АПУ Валентин Загарія, коментуючи цю подію «ЗіБ», підкреслив: «Сьогодні ми спостерігаємо досить прогресивну тенденцію, оскільки з кожним роком кількість учасників конференції лише зростає. Підтвердження тому — майже 100 учасників цьогорічного заходу». Водночас він зауважив, що на відміну від зовнішніх юристів, мета яких — просування особистої фірми, корпоративні юристи — менш активні, а під час таких заходів вони виходять на новий рівень спілкування, долучаючися до участі в громадському житті.

Передусім учасники заходу обговорили проблеми, з яким може зіткнутися юрист у роботі, що стосується купівлі об’єкта нерухомості, а також з’ясували можливості мінімізації ризиків сторін.

Знаннями про ключові управлінські методики, які використовуються провідними компаніями західних країн, поділився керівник юрвідділу міжнародних трансакцій та злиття й поглинання інвестиційної компанії Dragon Capital Святослав Шеремета. Порівнюючи український та американський досвід корпоративного управління, він зауважив: «Україна перебуває на етапі, на якому Сполучені Штати були в 30 роках ХХ століття — механізми корпоративного управління є, але вони малоефективні». Для того, аби досягнути позитивних зрушень у цій сфері, на його думку, необхідно поставити чітку стратегічну мету й працювати над нею.

Водночас керівник юридичного департаменту Fozzy Group Андрій Журній під час доповіді поділився професійним досвідом щодо особливостей реорганізації господарських товариств. Він виокремив проблемні моменти податкових аспектів, що виникають у процесі об’єднання власності, під час злиття компаній, запропонувавши можливі шляхи їх вирішення.

Також доповідачі звернули увагу й на приклади недобросовісної конкуренції та правомірність розміщення реклами.

Питання, що були обговорені під час конференції, дали можливість провідним юристам не лише поділитися досвідом, а й завести нові знайомства та обговорити ефективні аспекти покращення своєї діяльності. Недарма ж одна із сесій називалась «Не той козак, що поборов, а той, що вивернувся». В.Загарія передбачив, що через кілька років кількість учасників заходу зросте, адже конференція є чудовим майданчиком для обміну досвідом між корпоративними юристами.