Закон і Бізнес


Керівництво про запас

РСАС формуватиме резерв суддів на зайняття адмінпосад


Л.Гончар — М.Кобилянському: «Погодьтеся, Миколо Генріховичу, прийняття положення про формування резерву покращить роботу Ради суддів адмінсудів».

№18 (1057) 28.04—09.05.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3444

Рада суддів адміністративних судів затвердила Положення про формування резерву на заміщення адміністративних посад в адміністративних судах. Документ має вберегти від упущень та недоліків при доборі майбутнього керівництва.


Кадрова черга

 Отримання портфелю керівника — процедура не з простих. Кандидат на адмінпосаду має пройти шлях від відповідної ради суддів, яка вносить подання, до Вищої ради юстиції, яка призначає на посади. До органу суддівського самоврядування претендент повинен прийти не з пустими руками, а з пакетом документів: характеристикою, довідкою про показники роботи, біографією і т.д.

РСАС ще в жовтні 2010-го затвердила Порядок підготовки документів та розгляду питань щодо призначення суддів на адміністративні посади в адмінсудах та звільнення їх з цих посад, визначила перелік необхідних документів. А от Рада суддів господарських судів пішла ще далі — створила кадровий резерв на заміщення адмінпосад.

Рада суддів загальних судів інакше поставилася до цього питання. «Спеціального порядку висунення кандидатури на керівну посаду в нас немає. Власне, право ініціативи належить раді суддів. Але це не означає, що до нас не може звернутися особа, яка бажає зайняти крісло керівника, чи голова суду. Я думаю, щось змінювати немає потреби. Якщо ми розпишемо в положенні, за чиїм поданням це відбувається, то вийде, що комусь віддаємо перевагу», — розповідав восени минулого року в інтерв’ю «ЗіБ» голова РСЗС Павло Гвоздик.

Позиція РСЗС не збігається з позицією РСАС. Остання не лише не відмовляється від «розписування» процедури, а й вирішила її вдосконалити. Аби не відставати від органу самоврядування «господарників» та уникнути труднощів із застосуванням раніше прийнятих документів, «адміністративники» затвердили Положення про формування резерву на заміщення адмінпосад в адмінсудах.

 5 років «у запасі»

 20 квітня РСАС видала «на-гора» документ, відповідно до якого володарі мантій «ставатимуть у чергу» за адмінпосадами. «Метою положення є забезпечення висококваліфікованого, виваженого, врегульованого та якісного формування резерву, а також недопущення недоліків у роботі при доборі кандидатів на адміністративні посади в адмінсудах», — зазначила заступник голови РСАС Любов Гончар.

За її словами, «формування резерву забезпечить підготовку для зайняття адмінпосад особами, які за своїми діловими, моральними якостями зможуть здійснювати адміністративні функції на високому професійному рівні».

У документі, зокрема, зазначається, що претендувати на портфель керівника можуть і ті судді, які вже займають адмінпосади, і ті, хто вперше хоче опинитися в кріслі голови чи його заступника.

Строк перебування в резерві — не більше 5 років, а один і той же кандидат може зараховуватися до «керівницького запасу» неодноразово. На заміщення однієї вакансії має право претендувати не один кандидат.

Зауважень до положення в членів ради не було, тому документ отримав одноголосну підтримку.

 Залишити раду

 На засіданні говорили й про «кадрові втрати». Як повідомив голова РСАС Микола Кобилянський, 6 квітня суддя Вищого адміністративного суду Анатолій Рибченко подав заяву про виключення його зі складу органу суддівського самоврядування за власним бажанням. Очільник РСАС зазначив, що відповідно до пп.1 п.17 Положення про Раду суддів адміністративних судів України повноваження члена ради припиняються із дня подання ним заяви. Відтак фактична чисельність РСАС нині становить 10 законників.

Нагадаємо, що А.Рибченко був обраний до складу ради на конференції, яка відбулася 9 вересня 2011 р. Так як виключне право на формування ради має лише цей орган суддівського самоврядування, «адміністративникам» доведеться чекати на поповнен­ня ради принаймні до осені. Адже такий форум повинен проводитися щорічно.