Закон і Бізнес


Друге дихання в захисті прав

Валерія Лутківська: «Я буду аполітичним омбудсменом!»


Нарешті соратники дочекалися можливості привітати В.Лутківську з обранням.

№18 (1057) 28.04—09.05.2012
3183

В Україні нарешті є відповідальний за права людини — нардепи все ж таки зважилися віддати посаду омбудсмена урядовому уповноваженому в Євросуді Валерії Лутківській, котрій минулого разу не вистачило всього 14 голосів, аби зайняти пост.


На думку багатьох експертів, минулого разу країна залишилася без омбудсмена через конфлікт інтересів усередині парламентської більшості. Так, за словами керівника Центру політичного аналізу «Пента» Володимира Фесенка, за В.Лутківською стоїть міністр юстиції Олександр Лавринович, «який став особистим ворогом для багатьох «регіоналів». «Ще існує інша група інтересів, — стверджує політолог, — адже частина урядової більшості не приховує, що для них прийнятніша кандидатура Ніни Карпачової».

Проте, якщо такий конфлікт і існував, то в ході голосування за кандидатуру омбудсмена, що відбулося 24 квітня, сторони досягли консенсусу. На боці В.Лутківської опинилося 252 парламентарі, проти — 14, ще 3 бюлетені визнані недійсними, що, втім, уже ніяк не могло вплинути на ситуацію.

Незважаючи на досить переконливе рішення парламенту стосовно кандидатури омбудсмена, а також на те, що на цей раз Євген Захаров, висунутий загальним рішенням БЮТ і «НУНС», не балотувався повторно, представники опозиції, швидше за все, залишаться незадоволеними призначенням В.Лутківської.

Адже «нунсівець» Юрій Кармазін фактично напередодні виборів поширив інформацію про те, що В.Лутківська «при поданні відомостей про доходи за 2011 рік увела народних депутатів в оману». Проте й сама претендентка, й Голова ВР Володимир Литвин спростували заяви нардепа.

У цілому ж перед повторними виборами різні заяви з негативними відомостями про колишнього урядового уповноваженого у Євросуді дедалі більше нагадували крики: «Вовк!» хлопчика з відомої байки. Представники опозиції й перед першою спробою вибрати уповноваженого ВР з прав людини стверджували, що В.Лутківська не може займати пост омбудсмена. Вони заявляли, що представник влади не захищатиме людей від влади, і вимагали дати шанс своєму кандидатові. Однак політизувати процес не вийшло, та й не так просто було це зробити, враховуючи досвід Ніни Карпачової, котра відпрацювала три «зміни», незважаючи на політичні бурі.

Депутати з парламентської меншості безпосередньо перед голосуванням знову намагалися повернутися до «справи Ю.Луценка» й обговорити позицію В.Лутківської як урядового уповноваженого у Євросуді. Коментуючи заяви опонентів, вона відзначила: «Не вислухавши аргументи держави, Європейський суд з прав людини не може ухвалити об’єктивного рішення. Необхідно було цю позицію репрезентувати, що я і зробила, оскільки була на відповідній посаді».

У відповідь на докори опозиціонерів у тому, що в декларації не було даних про банківські дивіденди, В.Лутківська заявила: «У мене не було ніяких внесків, відповідно не було й ніяких дивідендів».

Втім, у сесійному залі з приводу кандидатури В.Лутківської звучали як  негативні висловлювання, так і позитивні. Наприклад, колеги відгукнулися про В.Лутківську як про грамотного юриста, що жорстко захищає інтереси держави, українського народу й права людини. При цьому наголошувалося, що кандидат політично незаангажована, «ніколи не обслуговувала інтереси окремих політичних партій».

У свою чергу В.Лутківська відзначила, що хотіла б посідати «саме аполітичну посаду». І дійсно: перша справа, за яку пообіцяла взятися уповноважений ВР з прав людини, політики не стосується. «Недавно я дізналася про долю дівчинки, яка протягом 7 місяців незаконно утримується в психіатричній лікарні, — поділилася В.Лутківська. — Як урядовий уповноважений, котрий був обмежений питаннями з Європейським судом, я не мала правових підстав займатися цією справою. Тепер, після складання присяги, в мене будуть такі повноваження».

Також В.Лутківська підкреслила: «У демократичних країнах посада омбудсмена є аполітичною». Що ж, кому як не колишньому урядовому уповноваженому в Євросуді знати про те, як саме все відбувається в демократичних країнах. Новому омбудсменові залишається використовувати ці знання на благо співвітчизників.

 

P.S. У Кабміні, не чекаючи, коли В.Лутківська складе присягу омбудсмена, вже призначили урядового уповноваженого в справах Європейського суду з прав людини. Ним став колишній керівник секретаріату уповноваженого 31-річний Назар Кульчицький.