Закон і Бізнес


Судді «на замовлення»


№17 (1056) 21.04—27.04.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
2935

Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила потребу в державному замовленні на професійну підготовку кандидатів на посаду суддів у Національній школі суддів у 2013 році в кількості 150 осіб.


У наступному році, прогнозує ВККС, добору охочих одягти мантії передуватиме проведення спеціальної підготовки. Законодавець наділив постійно діючий орган повноваженням визначати потребу в держзамовленні на підготовку кандидатів у НШС (ст.91 закону «Про судоустрій і статус суддів»).

Провівши певні підрахунки, комісія зупинилася на числі 150. Визначення саме такої кількості осіб пояснюється тим, що, за попередніми даними, у 2014-ому 124 законники досягнуть 65-річного віку й підуть у відставку.

Також, за словами голови ВККС Ігоря Самсіна, до 27 квітня НШС має підготувати пропозиції щодо визначення навчальних закладів, у яких потенційні володарі мантій гризтимуть граніт науки. Як стало відомо «ЗіБ», відповідні запити направлено в 5 навчальних закладів. Потім ВККС має затвердити перелік юридичних вишів, які здійснюватимуть спецпідготовку.

«150 осіб — це та кількість, яку ми спроможні будемо навчити», — зазначила проректор НШС з підготовки кадрів для судових органів Оксана Кучинська.

Визначення держзамовлення — це лише перший крок. Згодом потрібно буде вирішити, хто з претендентів навчатиметься денно, а хто — заочно. Також необхідно підрахувати, в яку копієчку влетить держбюджету спецпідготовка кандидатів.