Закон і Бізнес


Без права на волю


№17 (1056) 21.04—27.04.2012
2937

Ще один народний депутат прагне запровадити безальтернативне довічне ув’язнення за умисне вбивство.


«ЗіБ» уже повідомляв про те, що «регіонал» Василь Кисельов пропонує засуджувати до довічного ув’язнення злочинців, які скоїли умисне вбивство з обтяжуючими обставинами. Ще один подібний законопроект вирішив унести «нунсівець» Геннадій Москаль.

За його словами, після кількох резонансних злочинів більшість населення нашої держави вимагає повернення до смертної кари. Разом з тим нардеп розуміє, що, оскільки Україна входить до Ради Європи, повернення до страти неможливе. Як альтернативу Г.Москаль пропонує довічне ув’язнення.

На сьогодні за умисне вбивство з обтяжуючими обставинами (за яке в майже 80 країнах світу застосовується страта) згідно з ч.2 ст.115 Кримінального кодексу передбачено покарання від позбавлення волі на 10—15 років до довічного ув’язнення, відзначає нардеп. «Причому ст.69 КК суду дано право з урахуванням особи винного призначати покарання навіть нижче від найнижчої межі, тобто менше 10 років позбавлення волі», — обурюється парламентар.

На думку Г.Москаля, такий підхід не відповідає головному завданню КК — забезпеченню охорони прав людини від злочинних посягань, а також запобіганню злочинам. При цьому народний обранець нагадує, що обтяжуючими обставинами вважаються умисне вбивство двох або більше осіб, малолітньої дитини або вагітної жінки, заручника або викраденої людини, вбивство, вчинене з особливою жорстокістю, тощо. Тому, на думку нардепа, за такі дії альтернативи довіч­ному ув’язненню бути не повинно.