Закон і Бізнес


«Польових» судів не буде


Слишком активных болельщиков придется доставлять в суды.

№17 (1056) 21.04—27.04.2012
3224

Народні депутати й Президент вирішили не перетворювати футбольні стадіони на філіали судів, де, як планувалось, розглядатимуться справи за участю вболівальників-порушників.


У липні минулого року Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні». Відповідно до нього справи про деякі адміністративні правопорушення (зокрема дрібні крадіжки, дрібне хуліганство тощо), вчинені в спортивній споруді, мають розглядатися на її території в спеціально обладнаних для цього приміщеннях протягом однієї доби.

Однак згодом парламентарі вирішили прибрати цю норму із закону. Так, за словами нардепа Володимира Олійника, такі норми унеможливлюють виконання вимог процесуального законодавства щодо автоматичного розподілу справ. Крім цього, складно буде реалізувати права іноземців на використання рідної мови під час судового розгляду.

Однак це не переконало фахівців головного науково-експертного управління ВР. Експерти наголошували, що у світовій практиці розгляд справ про вчинення відповідних адміністративних правопорушень під час проведення таких спортивних заходів відбувається за скороченою процедурою. «Причому широко практикується розгляд справ зазначеної категорії безпосередньо на території спортивної споруди, оскільки з огляду на величезну кількість уболівальників і перевантаження транспортного сполучення, доставка правопорушників до приміщення суду в деяких випадках є неможливою», — відзначали фахівці.

Однак незважаючи на позицію експертів, народні депутати вирішили все ж відмовитися від «футбольних» судів і внесли зміни до закону. Незадовго після того відповідний документ підписав глава держави. Таким чином, адміністративні справи й порушників відправлятимуть до звичайних судів.