Закон і Бізнес


Нові обличчя

ВККС видала «путівки» на переїзд 12 «резервістам»


№17 (1056) 21.04—27.04.2012
2776

18 квітня члени Вищої кваліфікаційної комісії розмовляли з дюжиною переможців конкурсів на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів загальної юрисдикції. Перш ніж видавати кандидатам заповітні рекомендації, «кваліфікаційники» цікавилися, чому ті вирішили стати суддями, який у них попередній досвід роботи і як вони збираються влаштовуватися на нових місцях.


Зокрема, члени комісії питали, де майбутні служителі Феміди збираються жити, якщо суд, в якому їм належить працювати, знаходиться в кращому випадку за кілька десятків кілометрів від дому. Як підкреслив, звертаючись до кандидатів, заступник голови ВККС Микола Пінчук, «це питання вам поставлене не для того, щоб ми задовольнили свою цікавість, а щоб найближчим часом не виникло питання про перехід до іншого суду».

Так, наприклад, розмовляючи з Катериною Середою, що живе в Києві з чоловіком і дворічною дитиною і претендує на посаду судді Шевченківського районного суду м.Запоріжжя, М.Пінчук поцікавився: «Вам не здається, що наступного разу ви прийдете в комісію з приводу вашого переведення?» К.Середа у свою чергу відзначила, що при складанні кваліфікаційного іспиту набрала менше балів, ніж хотілося, і поки що в неї є можливість влаштуватися тільки там. «Але я дуже хочу працювати в судовій системі, — запевнила майбутня служителька Феміди. — Значить, працюватиму в Запоріжжі».

Переїхати разом з сім’єю в інше місто зібралася й претендентка на посаду судді Господарського суду Тернопільської області Олеся Галамай. «Переїздитиму до Тернополя», — рішуче заявила вона. У відповідь на це Анатолій Марцинкевич запитав, чи була О.Галамай в суді, де їй належить працювати, і, отримавши негативну відповідь, жартома заявив: «Так треба було раніше подивитися. Раптом воно того не варте?» М.Пінчук турбувався, чи не спровокує таке рішення конфлікту в сім’ї. Проте претендентка запевнила, що з чоловіком у неї хороші й довірливі стосунки, він її підтримує й готовий до майбутнього переїзду.

Також про намір жити в Тернополі у випадку отримання рекомендації повідомили комісії кандидат на посаду судді Тернопільського окружного адміністративного суду Надія Ходачкевич і кандидат у судді Подволочиського районного суду Тернопільської області. Остання повідомила «кваліфікаційникам», що збирається знімати недалеко від роботи квартиру, а на питання: «Як надовго?», — «Років на п’ять», — відповіла вона.

Водночас інші кандидати трохи по-іншому підійшли до питання переїзду. Так, майбутній суддя Миколаївського районного суду Львівської області Андрій Головатий, а також його однофамілець Роман Головатий, яким доведеться долати до нового місця роботи не один десяток кілометрів, заявили, що місце проживання змінювати не будуть, а до роботи зможуть добратися без проблем. Підтримала таку точку зору й кандидат у судді Млинівського районного суду Рівненської області Алла Хоміцька, що проживає в Луцьку. «Можна добиратися на машині, на маршрутках, — розповіла вона. — Дорога займає буквально 30 хвилин». На питання М.Пінчука, яким вона бачить своє кар’єрне зростання після початку роботи суддею, А.Хомицька поділилася: «Підвищуватиму кваліфікацію, після п’яти років роботи спробую перейти в апеляційну інстанцію». «А п’ять років у Млинові працюватимете?» — уточнив заступник голови ВККС. «Так, сподіваюся, що все буде добре», — заявила вона.

М.Пінчук також висловив надію, що в майбутніх суддів все буде доб­ре, привітав їх з отриманням рекомендацій і побажав успіхів у житті і роботі.