Закон і Бізнес


Практика добору помічників суддів суперечить Конституції


Заступник голови ВСС Михайло Вільгушинський: "Особа, що претендує на посаду помічника судді, як і всі держслужбовці, має проходити конкурсний відбір".

24.04.2012 12:59
3432

Сьогодні склалася така практика, що помічником судді за бажанням останнього може стати людина, яка не працює в штаті суду. І керівник апарату суду зобов’язаний прийняти її на роботу, оскільки суддя має право самостійно здійснювати підбір помічника. А от добір працівників апарату суду здійснюється на конкурсній основі.


Чи правильна позиція законодавця в цьому питанні, своїми міркуваннями із кореспондентом «ЗіБ» поділився заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Михайло Вільгушинський.

«Такий стан речей хоча й чітко передбачений законом «Про судоустрій і статус суддів», але, на мою думку, суперечить конституційним засадам щодо права на працю інших претендентів на цю посаду, та й не зовсім кореспондується із законодавством про державну службу», – сказав він.

«Вважаю, що особа, яка претендує на зайняття посади помічника судді, як і всі держслужбовці, має проходити конкурсний відбір. У подальшому перевагу слід віддавати тим, хто успішно пройшов конкурс та перебуває в кадровому резерві. А суддя має здійснювати підбір саме із цих осіб», – додав заступник голови ВСС.

Повністю інтерв'ю заступника голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Михайла Вільгушинського читайте тут.

Закон і Бізнес