Закон і Бізнес


Притулок для Авакова

Екс-губернатор Харківщини намагається залишитися в Італії. Хоча б під домашнім арештом


№16 (1055) 14.04—20.04.2012
3509

Поки невідомо, коли повернуть в Україну колишнього керівника Харківської області Арсена Авакова, але Генпрокуратура вже заявила, що наполягатиме, аби його екстрадували з Італії якнайшвидше. При цьому лідери опозиції передрікають, що А.Авакову можуть надати політичний притулок.


«Ми наполягатимемо на екстрадиції його в Україну. І цей процес триватиме. І суд ухвалюватиме рішення окремо про його екстрадицію або неекстрадицію після вивчення матеріалів, наданих Генеральною прокуратурою правоохоронним органам Італії», — заявив керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко. За його словами, до розгляду питання про екстрадицію в італійському суді справа поки не дійшла, він усе ще «розбирається» з можливим запобіжним заходом. Нагадаємо: 29 березня судові органи Італії ухвалили рішення про арешт на 40 діб екс-голови Харківської облдержадміністрації А.Авакова.

Як стало відомо, на останньому засіданні прокурор зажадав, аби А.Авакова залишили під домашнім арештом, а адвокати наполягали на його звільненні із залу суду, переконуючи, що наміру втекти з Італії в нього немає. До речі, представляють українця італійські адвокати, іноземці, за місцевими законами, до захисту не допускаються. Тим часом у фракції БЮТ — «Батьківщина» не виключають, що ставленик «помаранчевих» попросить в Італії політичного притулку. «На засіданні суду це питання ні паном Аваковим, ні його адвокатами, ні будь-ким не порушується. Можливо, пан Аваков і звернеться до італійського уряду з такою пропозицією», — відзначив лідер фракції Андрій Кожем’якін.

До речі, до італійських властей з тюремної камери звернулася Юлія Тимошенко — з проханням не екстрадувати регіонального секретаря ВО «Батькiвщина», оскільки, на її переконання, він може стати черговою жертвою політичних репресій, — мовиться в матеріалі видання Il Legno storto.

Як заявив адвокат Коррадо Олів’єро, він не бачить підстав для екстрадиції А.Авакова в Україну, оскільки ст.365 КК, за якою останньому висунуто обвинувачення, відкриває можливості для різних маніпуляцій.

Як уже повідомлялося, А.Аваков був затриманий 26 березня 2012 р. в м.Фрозиноне (Італія). 28 березня Міністерство юстиції Італійської Республіки отримало від української сторони підтвердження намірів повернути політика на Батьківщину.

До речі, керівництво ВО «Батьківщина» надіслало листи генеральному секретареві Інтерполу й уряду Італії з проханням урахувати політичну мотивованість кримінального переслідування А.Авакова та звільнити його.

Нагадаємо: прокуратура Харківської області 26 січня 2012 р. порушила проти А.Авакова кримінальну справу за ч.3 ст.365 КК («перевищення влади або службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків»). Його підозрюють у причетності до незаконної зміни цільового призначення й передання у власність 55 га державних земель вартістю понад 5,5 млн грн. 31 січня А.Авакова оголосили в міжнародний розшук. Цього ж дня за поданням слідчого прокуратури Харківської області Краснозаводським райсудом м.Харкова йому обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, а в його квартирах були проведені обшуки.

Проте задовго до цих подій Арсен Борисович виїхав у невідомому напрямку, і з вересня минулого року в Україні не з’являвся. Цікаво, що його адвокат Юрій Вишневецький при цьому стверджує: А.Аваков перебуває в Європі «в службовому відрядженні».