Закон і Бізнес


Копанки вийдуть з тіні


№16 (1055) 14.04—20.04.2012
2996

Парламентарі сподіваються легалізувати незаконний видобуток корисних копалин. Для цього у Верховній Раді пропонують спростити реєстрацію відповідного бізнесу.


Народний депутат Микола Шершун подав проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо видобування корисних копалин з проявів, що не мають промислового значення» (№10303), який уможливить легалізацію малих підприємств, котрі розробляють надра.

За словами нардепа, сьогоднішнє законодавство орієнтоване виключно на промисловий видобуток корисних копалин, дозволи на цю діяльність мають видаватися на основі всебічного аналізу, що займає чимало часу. Як наслідок, розробка надр під силу лише потужним підприємствам.

Водночас, на думку М.Шершуна, у країні є чимало покладів корисних копалин, які економічно невигідно розробляти промисловими методами. «Це стосується залишків, виснажених після закінчення промислового видобування, а також від початку розсіяних та незначних проявів», — відзначає парламентар.

При цьому на сьогодні поширеним стало незаконне освоєння надр. «Такі роботи проводяться без дотримання безпечних умов праці та вимог природоохоронного законодавства», — констатує М.Шершун.

Тому він пропонує запровадити спрощену процедуру отримання відповідних дозволів. Зокрема, дозволи на користування надрами надаватимуться на строк до 10 років без аукціону, за реєстраційним принципом. При цьому термін погодження з органами місцевого самоврядування обмежуватиметься 3 місяцями. Нововведення, сподівається народний посланець, сприятимуть виведенню цього бізнесу з тіні. Також М.Шершун надіється, що закон сприятиме збільшенню надходжень до державного й місцевих бюджетів, оскільки активізується підприємницька діяльність. Щоправда, ті, хто незаконно наживається на копанках, можуть не забажати платити податки й волітимуть залишатися в тіні.