Закон і Бізнес


Віталій Кузьмишин: Дискредитація суду в очах суспільства - шлях до руйнації судової системи


2221


Вінниця, ставши прикладом для України з толерантності та демократії, ризикує перетворитись на місто, де панує анархія, а закони не діють. Під прикриттям громадських акцій чиниться системний тиск на суддів, - переконані місцеві представники судової гілки влади. Вони звертаються до вищих органів держави за захистом: минулої п'ятниці голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин ініціював звернення з'їзду суддів до Президента України та Кабінету Міністрів України.

Ситуацію, що може стати прецедентом для країни, він прокоментував кореспондентові Укрінформу.

- Віталію Миколайовичу, 10 червня активісти київської "Автогромади" та "Люстраційного комітету" влаштували мітинг під будівлею Вінницького апеляційного адміністративного суду України. Вимагали Вашої відставки. Подібні акції проходять і під стінами інших вінницьких судів. Певно, що людське обурення роботою судів небезпідставне...

- Законодавчих важелів впливу на роботу суддів на сьогодні цілком достатньо, щоб у судах справи розглядались згідно Закону - апеляційні, касаційні інстанції, Вища рада юстиції. А ці демонстранти навмисне зривають роботу суду, влаштовуючи акції під стінами і, в першу чергу, шкодячи пересічним громадянам, які прийшли вирішити спірні питання і натомість вимушені йти, бо засідання переноситься. Таке втручання в роботу суду різноманітних громадських формувань - безпрецедентне і, фактично, нівелює існування судової гілки влади взагалі. Навіщо тоді суд, правоохоронні органи, інші інститути влади, якщо достатньо зібрати групу людей із плакатами і маніпулювати громадською думкою допоки не буде прийнято потрібного «замовнику» акції рішення? Переконаний, те, що розпочалось у Вінниці - перші прояви реальної загрози тотального знищення правосуддя, цілеспрямованих спроб політизації і руйнації судової системи. І це у місті, що завжди позиціонувалось як приклад демократичних традицій, європейських цінностей та норм! Подальша руйнація судової системи, як основи будь-якої державності, призведе до повернення «лихих 90-х». Цього ми прагнемо? Певен, що ні, адже задекларували свій рух до Європи, де діють незалежні суди і Європейський суд з прав людини - взірець ідеалів правосуддя.

І як сприйняли судді Вашу заяву?

- Схвалили. Розуміючи, що тенденція до подальших таких акцій є і що суд не зможе функціонувати за таких умов незалежно та неупереджено.

- У місцевій пресі розгорівся скандал щодо приміщення колишнього готелю «Савой» у центрі міста, яке передали ВААС на баланс для проведення ремонту і розміщення суду. Правоохоронці днями відкрили кримінальне провадження щодо скоєння розтрати службовими особами суду 30 мільйонів гривень, виділених на ремонт, а журналісти зафіксували жахливий стан приміщення, яке мало ремонтуватись. Логічне запитання - де поділись кошти і чому роботи не проведено?

- Адміністративний суд став заручником грубого втручання у свою діяльність зі сторони органів влади. Розпочалось із того, що Інспекція державного архітектурного-будівельного контролю у Вінницькій області зненацька вирішила провести позапланову перевірку капітального ремонту і ремонтно-реставраційних робіт будівлі, виділеної для розміщення ВААС. Суд звернувся до чиновників із листом про неправомірність такої перевірки. Натомість представники інспекції безпідставно склали акт про недопущення посадових осіб на об'єкти будівництва, протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності та припис. Більш того, всупереч особливого порядку притягнення до відповідальності, посадовці Інспекції винесли постанову про накладення штрафу на голову суду. І вже згодом на об'єкті з'явились правоохоронці та журналісти.

- Але ж диму без вогню не буває...

- Проясню ситуацію. На жаль, деякі місцеві медіа не слухають аргументи, які офіційно повідомляє прес-служба суду. Врешті, брак інформації призводить до виникнення спекуляцій на тему витрачання бюджетних коштів.

Вказане приміщення з 2011 року суд орендує у Управління спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області. Спочатку договір було укладено на 1 рік, а згодом переукладено на 25 років. З того часу розпочались і ремонтні роботи. Генпідрядником стало ТОВ «МУР». У 2011 році ця фірма провела капремонт, зокрема, демонтаж і монтаж віконних та дверних блоків, посилення цегляних стін металевими тяжами. Вартість робіт - 969 984 грн. У 2012 році ТОВ «МУР» виготовила проектно-кошторисну документацію на подальші ремонті роботи за 298 366 80 грн і провела реконструкцію фасаду за 975 187 грн. Суд також сплатив за експертизу проекту, хімічне дослідження, дозвіл та техумови, технічний нагляд. Загалом, впродовж 2012 року проводилась оплата робіт на суму 1 334 749 грн. На кінець року виникла кредиторська заборгованість 649 439 грн, яка була сплачена у березні 2013 року.

В подальшому, було оголошено тендер на повну суму замовлення - 30 млн грн. Тендерна комісія зробила вибір на користь іншого генпідрядника - МКП «Рембудгазмонтаж». Ця фірма відома тим, що реставрувала муздрамтеатр ім. Л. Українки у місті Чернівці. Вони запропонували кошторис майже на 4 млн грн менший, ніж інші учасники. А це - бюджетні кошти. І за умовами тендера переможцем визнається та структура, що подає найменшу ціну.

Фактично, у 2013 році за проведені роботи «Рембудгазмонтаж» сплачено 255 000 грн. А кредиторська заборгованість складає 2 505 546 грн. І ці кошти не надійшли із Держказначейства досьогодні.

Сума, про яку йдеться у пресі - 30 мільйонів гривень - це загальна вартість усіх робіт. І цих коштів ми не отримували, бо нарахування йдуть лише через акти виконаних робіт. І затверджує їх технагляд. Тому журналістам, задля об'єктивності, варто й до них звернутись за коментарем.

На даному етапі генпідрядником проводиться добудова мансардного поверху.

- А працюючі «нелегали», виявлені журналістами на будівництві?

- Відповідальність за проведення робіт, згідно договору, несе генпідрядник. Суд - замовник. І якщо контролюючі органи мають аргументи, що є порушення і це доведено, будемо через суд ініціювати розторгнення договору і зміну генпідрядника. Таку процедуру передбачено законодавством. Водночас, проситимемо Кабмін належно профінансувати подальші роботи. Неодноразово, як голова суду, я звертався до урядовців, депутатів Верховної Ради України, голови Вищого адмінсуду, голови Державної судової адміністрації із проханням повернутися до проблеми ремонту пам'ятки архітектури. І до цього часу продовжую це робити із проханням погасити кредиторську заборгованість, а також виділити додаткові кошти, оскільки приміщення знаходиться у центральній частині міста і потребує негайної реставрації. Але, якщо питання «тупцює на місті» і не вирішується, логічно замислитись - яку державу ми будуємо - суди дискредитують, закони паплюжать, людей не шанують, історію забувають, а недофінансування призводить до руйнації у місті одного із найцінніших архітектурних скарбів.

Довідково. Готель „Савой" - пам'ятка місцевого значення. Збудований у 1912-1913 рр за проектом архітектора Григорія Артинова. „Савой" був першою шестиповерховою будівлею у Вінниці, із першим у місті електричним ліфтом. Готель був обладнаний центральним водяним опаленням. У 1919 році у „Савої" розміщався уряд УНР, на чолі з Симоном Петлюрою.

Вінницький апеляційний адміністративний суд створений у березні 2009 року за указом тодішнього Президента Віктора Ющенка. Суд обслуговує Вінницьку, Хмельницьку, Черкаську, Чернівецьку області.

Наталія Журбенко, ВІННИЦЯ. 24 червня 2014 року.