Закон і Бізнес


У 140 містах відзначили Усесвітній день боїв подушками.

У всьому світі стрес знімають за допомогою боїв постільними речами


Можливо, традиція боїв подушками на площах незабаром з’явиться і в Україні.

№16 (1055) 14.04—20.04.2012
5138

У 140 містах відбувся один з найзнаменитіших флешмобів планети — Усесвітній день боїв подушками, на якому учасники захоплено вибивали пух і пір’я із спальних речей один одного.


Вперше як міжнародне організоване дійство бої відбулись у 2008 році в Нью-Йорку. Тоді в них взяли участь понад 5 тис. чоловік. Правда, якщо заглибитися в історію, то почалося все набагато раніше. Бої подушками споконвіку були улюбленою грою як дітей, так і дорослих, адже на відміну від ударів іншими предметами, удар подушкою зазвичай не може заподіяти шкоду людині.

Такі бійки, як правило, є імітацією битви, де як зброю використовують подушку. Для зручності та збільшення ефективності удару її зазвичай тримають за кут, який часто перекручується, перетворюючись на своєрідну рукоятку. Крім того, подушку нерідко використовують як метальну зброю — нею просто кидають у противника.

До речі, саме так прийнято проводити бої подушок в Японії. У Країні східного сонця ця гра називається макура-наге («макура» означає подушка, а «наге» — кидати). Якихось спеціальних правил немає, але багато японських готелів для залучення постояльців влаштовують змагання з кидання подушок.

А ось в рестлерській асоціації World Wrestling Entertainment правила бою на подушках передбачені й розписані досить чітко, оскільки він є одним з найчастіших типів сутичок серед жінок-рестлерів. Учасниці «змагаються» на рингу в нижній білизні й босоніж, а сама дія має мало спільного із звичайними боями. У січні 2007 р. у Канаді була створена ліга бою подушками, яка проводить виступи в барах міста Торонто.

Ідея винесення подушок на вулицю належить студентам. Так, 17 квітня 2005 р. представники університету в Олбані встановили світовий рекорд, провівши наймасштабніший в історії бій подушками, в якому взяли участь 3648 чоловік, у присутності спостерігачів від Книги рекордів Гіннеса. Таким чином молоді люди побили попередній рекорд, встановлений у Нідерландах у місті Гронінген (2997 чоловік), що протримався 11 днів.

До цього рекордсменами з кількості «подушечників» також устигли стати Університет Дьюка та університет Уорикський, а в Колумбійському університеті бої подушками стали традиційними — вони відбуваються двічі на рік під час передекзаменаційного тижня.

Услід за студентами за подушки узялися й працюючі громадяни. Стали з’являтися спеціальні клуби боротьби подушками. Почав відзначатися усесвітній день цієї забави. Цього року бої відбулися також у Лондоні, Берліні, Шанхаї, Барселоні, Амстердамі, Ріо-де-Жанейро, Брюсселі, Бєлграді й багатьох інших містах світу.

Організовується, анонсується й рекламується захід не лише традиційно (через соціальні мережі), а й на офіційному сайті, який недавно був створений спеціально для всіх любителів повоювати подушками. Місцем для проведення акції, як правило, стає одна з головних площ міста, щоб було де розгулятися. Участь у боях беруть всі охочі не залежно від віку, статі й соціального статусу.

За тим, що відбувається, стежать не тільки перехожі, котрі не хочуть опинитися в колотнечі й «увібратися в пір’я», — вже через деякий час після початку бою над натовпом піднімається справжня завірюха з пуху, — але і вартові порядку. Правда, поки що поліцейським жодного разу не довелося втручатися в те, що відбувається. Захід має мирний характер: він задуманий як спосіб зняти стрес і «випустити пару» і з кожним роком до боїв долучається все більше учасників.