Закон і Бізнес


Корекція влади


№16 (1055) 14.04—20.04.2012
2959

Президент Малі Амаду Тумані Туре подав у відставку, повідомивши про це міністра закордонних справ Буркіна-Фасо Джібрілю Бассолі листом. МЗС планує передати цей документ представникам хунти, щоб у Малі розпочалася формальна процедура передачі влади.


Відомо, що відставки А.Туре вимагала хунта, яка прийшла до влади в результаті перевороту в березні цього року. Військові були незадоволені реакцією властей на збройне повстання племен туарегів на півночі Малі. В обмін на амністію та скасування санкцій, застосованих щодо Малі, представники хунти відмовились від влади напередодні виборів.

Пізніше хунта прийняла підготовлений Економічним співтовариством країн Західної Африки план поетапного поновлення дії конституції. Також документ передбачає, що в перехідний період владні повноваження в країні буде виконувати голова Національної асамблеї Малі Діонкунде Траоре, а президент А.Туре має йти у відставку. Зараз у військових, що здійснили державний переворот, з’явилася можливість виконати домовленість і передати владі цивільним особам, зокрема голові парламенту.

ООН, а також Франція та США засудили переворот. Держави — члени Економічного співтовариства країн Західної Африки звернулись до військових із закликами повернути владу цивільним особам, у тому числі законно обраному президенту А.Туре. Лідер хунти капітан Амаду Саного заявив, що ситуація на охопленій повстанням території країни досить критична, і закликав іноземні держави надати військову допомогу.