Закон і Бізнес


Маневри перед волевиявленням народу

Президент достроково залишив пост, аби перемогти на виборах


Б.Тадич ризикнув президентським кріслом, аби довести своє безумовне лідерство.

№16 (1055) 14.04—20.04.2012
КОСТЯНТИН БЕНЮМОВ
3106

Борис Тадич оголосив про дострокове складання повноважень. Таким чином політик сподівається збільшити шанси своєї партії на успіху парламентських виборах і провести дострокові президентські вибори, на яких розраховує перемогти.


Другий президентський термін Б.Тадича, який керував Сербією впродовж восьми років, закінчився б лише на початку 2013-го, проте 4 квітня глава держави несподівано оголосив про бажання достроково залишити свій пост. Припиняти робити політичну кар’єру Б.Тадич при цьому зовсім не збирається — навпаки, він висловив надію, що зможе знову стати біля керма вже за підсумками дострокових виборів у травні.

Відомо, що Демократична партія, очолювана президентом, користується підтримкою незначної частини населення. Так, за неї готові проголосувати 29%, а за головну суперницю — Сербську прогресивну партію Томіслава Ніколича — 33% населення.

Сам Б.Тадич не приховує, що таким чином сподівається збільшити шанси своєї партії на успіх. Проте чи спрацює цей план, невідомо. Раніше Б.Тадич дійсно був найпопулярнішим політиком у країні, але тепер надії на те, що через популярність екс-президента серби голосуватимуть за його партію, невеликі.

У січні опитування, проведене агентством «Фактор плюс» засвідчило, що Б.Тадич хоч і займає перше місце в рейтингу популярності, але, по-перше, за нього віддали голоси всього 17%, а по-друге, Т.Ніколич упритул наблизився до свого суперника: його підтримують 16%.

Якщо вірити сербським ЗМІ, задум Б.Тадича полягав ще й у тому, що, об’єднавши два дні голосування, можна буде заощадити кошти. Це, на думку президента, має сподобатися виборцям, котрі стурбовані економічною ситуацією. Такий підхід дає підстави припустити, що головною темою передвиборної гонки буде не Косово й не вступ до Євросоюзу, а економіка.

Дійсно, позиції обох кандидатів у політичних питаннях виглядають досить нечітко. Наприклад, діючий президент піде на вибори з малозрозумілим гаслом «І Косово, і ЄС». Адже ясно, що на практиці поєднати членство у Євросоюзі зі збереженням області, що відокремилася, не вийде. Б.Тадич послідовно йшов на зближення з Брюсселем і навіть домігся на цьому шляху серйозних поступок: 1 березня країні було надано статус кандидата.

Аналогічно «вибудовує» свою платформу й Т.Ніколич. Ще кілька років тому він був відомий як завзятий радикал і, отже, ярий противник вступу в ЄС. Тепер він заявляє, що підтримує ідею вступу до Євросоюзу (знову ж таки за умови, що це не потребуватиме визнання незалежності Косово).

А раптова зміна позиції стосовно Євросоюзу може означати, що перед виборами Т.Ніколич вирішив не турбувати ту частину сербів, які пов’язують зі вступом в ЄС надії на покращення рівня життя. Якщо вірити опитуванням, це половина країни.

Проте такий розклад збільшує шанси й третіх кандидатів. Деякі, наприклад, пророкують перемогу соціалісту Івіці Дачичу — йому довіряє 11% населення. До речі, на час підготовки дострокових виборів влада в Сербії опиниться саме в соціалістів: за конституцією, повноваження Б.Тадича здійснюватиме спікер парламенту Славіца Джукіч-Деянович.

Спробувати щастя на прийдешніх виборах вирішив ще один відомий політик, останній президент Югославії Воіслав Коштуніца. Лідер опозиційних демократів — єдиний, хто наважився однозначно висловитися в питаннях Косово та ЄС. «Євроінтеграція не принесла Сербії нічого хорошого і час із цим закінчувати», — заявив він, додавши, що «досить миритися зі спробами відібрати в Сербії Косово». На додаток екс-президент запропонував ідею політичного й військового нейтралітету, який дозволить встановити оптимальні відносини з Європейським союзом, Росією та США.

Врешті-решт половина населення Сербії й чути не хоче про вступ до ЄС. І це число зростає в міру того, як Бєлград здає позиції по Косово. Повідомлення про те, що влада невизнаної республіки спробує перешкодити проведенню в ній сербських виборів, лише сприятимуть зростанню напруги.