Закон і Бізнес


Річниця колегіальності


№15 (1054) 07.04—13.04.2012
2869

31 березня Вища рада юстиції підбила підсумки діяльності. Саме в цей день 14 років тому відбулося перше засідання колегіального органу. Про становлення ВРЮ, її роботу та зміни, продиктовані часом, розповів її очільник.


«За короткий історичний період відбулося становлення нового для української правової системи органу, за час функціонування якого не раз виникали гострі суспільні дискусії, які вимагали й вимагають переосмислення правового підгрунтя діяльності ВРЮ, потребують внесення змін до чинного законодавства. На часі зміни Конституції, що стосуватимуться і конституційних засад формування та діяльності ВРЮ», — відзначив на урочистому зібранні з нагоди річниці голова колегіального Володимир Колесниченко. На його переконання, ВРЮ повинна працювати на постійній основі, крім осіб, які входитимуть до її складу за посадою.

За 14 років роботи ВРЮ провела 182 засідання, 285 засідань секції з питань підготовки подань про призначення суддів на посади та їх звільнення і 130 засідань дисциплінарної секції.

Під час засідань Ради й кадрової секції члени ВРЮ розглянули 6983 рекомендації квалiфiкацiйних комiсiй про призначення кандидатів на посади суддів і внесли подання Президентові щодо призначення 6065 претендентів на мантії. 862 особам було відмовлено.

Також ВРЮ заповнювала вакантні керівні посади. За поданнями відповідних рад суддів було призначено 418 законників: 207 — на посади голів судів, 211 — заступників голів. Водночас Рада позбавила адмінпортфелів 43 суддів, зокрема 12 законників звільнила з посади голів судів, 31 — з посади заступників голів.

За поданнями ВРЮ Президентом та Верховною Радою звільнено 1821 законника за загальними обставинами і 177 суддів — за порушення присяги. 26 служителів Феміди залишили суддівський корпус у зв’язку з набранням законної сили обвинувальних вироків.

ВРЮ також затвердила результати 895 перевірок, в яких дійшла висновку про відсутність в діях суддів ознак порушення присяги, відхилила 242 пропозиції членів колегіального органу щодо внесення подань про звільнення законників.

Крім того, ВРЮ займалася виправленням помилок кваліфкомісій. Зокрема, колегіальний орган розглянув 208 скарг суддів на рішення кваліфкомісій про притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, з яких 141 задовольнив повністю, а 7 — частково. Водночас за результатами 72 перевірок ВРЮ не знайшла підстав для відкриття дисциплінарних проваджень стосовно 141 судді Верховного Суду, 140 суддів Вищого господарського суду, 51 судді Вищого адміністративного суду та 10 суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.