Закон і Бізнес


На захист білих халатів

В Іспанії новий закон може прирівняти медпрацівників до представників влади


№25 (1167) 21.06—27.06.2014
2726

В Іспанії з’явився законопроект, згідно з яким прояв агресії відносно персоналу державних медичних установ розцінюватимуть як злочин проти державних службовців при виконанні обов’язків.


Такий законопроект підготовлений Міністреством охорони здоров’я Іспанії. Проект закону буде представлений урядам іспанських регіонів для обговорення.

Аналогічні закони на захист медпрацівників уже ухвалено на регіональному рівні в автономних областях Іспанії — Арагоні, Кастилії та Леоні.

Останніми роками колективи медичних працівників неодноразово зверталися до міністерства з проханнями наділити їх статусом представників влади. Така необхідність, на їхню думку, зумовлена зростанням кількості випадків прояву агресії відносно лікарів, середнього та молодшого медичного персоналу. Тільки у 2013 році профспілка медпрацівників країни зареєструвала 354 випадки нападу на медпрацівників. В Іспанії розпочали облік випадків прояву агресії стосовно медиків із 2009 року після того, як лікаря, котра працювала в одній з клінік регіону Мурсія, вбив пацієнт.

«Поява цього законопроекту стала для нас доброю звісткою, проте ми вважаємо, що його дія має поширюватися також на медиків, які працюють у приватному секторі системи охорони здоров’я», — вважає генеральний секретар Профспілки медичних працівників Іспанії Серафін Ромеро.