Закон і Бізнес


У нью-йоркських школах відмовилися від вживання 50 слів


Розглянути скелет доісторичного ящера нью-йоркські школярі все ще можуть, а ось написати про динозавра в тестах — уже ні.

№15 (1054) 07.04—13.04.2012
44124

Департамент освіти штату Нью-Йорк заборонив використання в шкільних тестах слів, які, на думку влади, можуть образити почуття учнів.


Чиновники вважають, що «певні фрази, слова й вирази можуть викликати в дітей неприємні спогади, емоції або ж узагалі образити учнів».

Слово «динозавр», наприклад, містить в собі посилання на теорію еволюції, що, на думку співробітників департаменту освіти, може образити почуття тих, хто вірить у божественне походження життя на Землі.

З таких причин вирішили не використовувати й словосполучення «день народження», адже учні, які є представниками «Спілки свідків єгови», це свято не відзначають. Що стосується усіх християн, то неполіткоректним щодо них визнано слово «хеллоуін».

Крім того, влада штату вважає образливими слова «бідність» і «рабство». Перше, на їхню думку, може «завдати емоційної травми» дітям, чиї батьки втратили роботу, друге — образити відчуття юних афроамериканців. Слово ж «дискотека» чиновники взагалі вважають «розпусним і провокаційним».

У свою чергу вчителі шкіл, в яких заборонили використання неполіткоректних слів, категорично проти нововведення. На їхню думку, така заборона є не тільки абсурдною, а й шкідливою. Викладачі сумніваються в тому, що учні зможуть успішно розвиватися, якщо не навчаться писати слова, використовувані в повсякденному житті. Діти не повинні розплачуватися за «лінгвістичні проблеми» дорослих, стверджують учителі.