Закон і Бізнес


10 років — без змін


Резонансна справа, №15 (1054) 07.04—13.04.2012
3185

Апеляційний суд м.Києва завершив розгляд апеляційної скарги екс-судді Ігоря Зварича на вирок Оболонського райсуду і залишив у силі вирок районного суду, яким І.Зварича засудили до 10 років позбавлення волі.


У апеляційній скарзі на вирок суду першої інстанції колишній голова Львівського апеляційного адмінсуду І.Зварич наполягав на тому, що співробітники СБУ незаконно прослуховували його кабінет, і вимагав розшифрування телефонних розмов з колишнім губернатором Львівщини Петром Олійником за жовтень 2007-го. Під час цих розмов, доводив екс-суддя, губернатор зізнавався, що показання проти І.Зварича його змусили зробити слідчі Генпрокуратури та тодішній Президент Віктор Ющенко.

Подаючи апеляційну скаргу, І.Зварич сподівався, що порушену проти нього кримінальну справу буде скеровано на додаткове розслідування. Проте Апеляційний суд м.Києва залишив вирок Оболонського райсуду в силі. Відтепер І.Зваричу доводиться сподіватися лише на розгляд його касаційної скарги у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних та кримінальних справ.

Наразі І.Зварич перебуває в Лук’янівському СІЗО.

Нагадаємо, що кримінальну справу проти нього було порушено в грудні 2008 р. за хабарництво в особливо великих розмірах. Під час обшуків за місцем роботи й проживання цього діяча і 6 представників того ж суду працівники СБУ й Генпрокуратури вилучили $1 млн і 2 млн грн. Наявність коштів І.Зварич пояснював досить просто: частину зазначеної суми позичив у друга, а ті гроші, які знайшли в приміщенні суду, охрестив «посівними» (мовляв, ними йому засіяли новий кабінет під час різдвяних свят). Після того як порушили справу, І.Зварич пішов на лікарняний, а в ніч на 12 грудня зник з поля зору правоохоронців. І лише в березні 2009-го чоловіка затримали й доставили в Київське СІЗО, де він перебував 2 наступні роки. Наприкінці грудня 2009-го ГПУ завершила розслідування. Справу передали до Оболонського райсуду м.Києва, який у жовтні 2010 р. розпочав її розгляд по суті. 23 серпня 2011-го суд відправився в нарадчу кімнату для ухвалення вироку. У вересні було оголошено вирок, яким І.Зварича засуджено до 10 років позбавлення волі та конфіскації всього майна. Також колишнього суддю позбавили права обіймати будь-які посади в судах та виконувати організаційно-виконавчі функції в державних установах протягом 3 років після відбуття основного покарання.

У лютому цього року Апеляційний суд м.Києва розпочав розгляд апеляційної скарги захисту екс-голови на вирок Оболонського райсуду.