Закон і Бізнес


Поживитися на справі

«Їстівна» вдячність підсудної може залишити законника без мантії


№14 (1053) 01.04—06.04.2012
14425

Чи може суддя проміняти свою репутацію на м’ясо й алкоголь і чи варто залишати в суддівському корпусі законника, на якого впала тінь корупції, намагалася з’ясувати Вища рада юстиції.


За крок від посади

 Під час засідання 27 березня ВРЮ заповнила вакантну адмінпосаду в Апеляційному суді Херсонської області. Крісло заступника голови цієї установи ВРЮ доручила Олександру Коровайку.

Також підтримкою колегіального органу заручилися 69 кандидатів на посади суддів, котрі отримали рекомендації кваліфкомісії. Тим кандидатам, які отримали негативні рецензії на реферати (а таких цього разу було кілька), вдалось усно переконати ВРЮ, що вони достойні одягнути мантії. Помилки, яких припустилися кандидати у своїх письмових роботах, мало чим відрізнялися від помилок їхніх попередників. Але всі вони в унісон запевняли ВРЮ, що зробили висновки. Тепер, після проходження завершального етапу випробування, вони за крок до мантій.

 Претенденти на звільнення

 Натомість за крок до усуненя з посади опинився суддя Господарського суду Сумської області Сергій Миропольський. Пропозицію про його звільнення за порушення присяги за результатами перевірки відомостей, викладених у зверненні голови Харківського апеляційного господарського суду Василя Кухаря від 25.01.2012, вніс голова ВРЮ Володимир Колесниченко. Як поінформував В.Колесниченко, претензії до судді стосуються як його поведінки, так і якості роботи. Так, С.Миропольський систематично не з’являвся на робочому місці без поважних причин, або ж з’являвся в нетверезому стані. Крім порушення трудової дисципліни, члени ВРЮ прослідкували тенденцію зниження якісних показників діяльності судді: за останні три роки кількість скасованих рішень збільшувалась. Щоб ще більше не псувати репутації законника і не звільняти його за порушення присяги, представники Ради запропонували альтернативний варіант: піти за власним бажанням. С.Миропольський дослухався до поради й написав заяву.

Під прицілом ВРЮ опинився також суддя Верховинського райсуду Івано-Франківської області Василь Токарук, якого В.Колесниченко пропонував звільнити за порушення присяги.

Так, перебуваючи на посаді очільника суду, В.Токарук сам потрапив на лаву підсудних за порушення норм закону «Про засади запобігання і протидії корупції». Останнього обвинувачували в одержанні від підсудної м’ясних виробів та пляшки коньяку на суму понад 2 тис. грн. Таку поживну «винагороду» суддя нібито вимагав за призначення підсудній покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Як зазначив В.Колесниченко, від кримінальної відповідальності суддю врятувала малозначність так званої м’ясної винагороди.

Натомість сам В.Токарук переконував, що з підсудною не домовлявся ні про яку вдячність.

Поки що доля судді залишається під знаком питання. Сам законник був присутній лише на кадровій секції ВРЮ, а на засідання колегіального органу, де мали остаточно поставити крапку в цій ситуації, вчасно не з’явився. Він прибіг після того, як члени Ради вже розійшлися, пояснюючи своє запізнення заторами в столиці. Розгляд питання про його майбутнє ВРЮ продовжить на наступному засіданні. А до того часу в законника є можливість ретельніше підготуватися до чергового захисту.