Закон і Бізнес


Донецькі суди в задзеркаллі

В обителях Феміди східних регіонів утворився вакуум


І.Самсін наголосив, що комісія «не лататиме кадрові дірки» в кожному регіоні окремо.

№14 (1053) 01.04—06.04.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3068

Вища кваліфікаційна комісія суддів визначила переможців конкурсу на зайняття посад суддів уперше. Ними стали 133 осіб. Цей конкурс знову приніс розчарування донецьким судам: із 56 наявних у них вакансій буде заповнено лише 8.


28 березня ВККС провела конкурс на заміщення вакантних посад суддів. Нагадаємо: станом на лютий 2012-го місцевим загальним судам не вистачало 290 володарів мантій. «Кваліфікаційний» резерв на той час нараховував 215 кандидатів.

Як повідомив голова ВККС Ігор Самсін, лише 163 «резервісти» скористалися другим шансом одягти мантії (перший конкурс відбувся 28 жовтня 2011 р.). Комісія визначила переможцями 133 осіб. Розгляд питання щодо кандидата на посаду Березівського районного суду Одеської області Сергія Коренєва відклали.

Фортуна усміхнулася храмам Феміди Волинської, Закарпатської, Київської, Львівської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької та Чернівецької областей, адже незабаром, якщо рішення Вищої ради юстиції буде позитивним, всі вакансії суддів в установах буде заповнено.

Однак конкурс оголив проблему кадрового вакууму в східних регіонах. Так, у судах Донецької області було 56 вакансій, і лише 8 з них привабили кандидатів. А 24 донецькі суди, як і після проведення першого конкурсу, залишаються без поповнен­ня. Багато вільних посад і в Дніпропетровській, Луганській, Запорізький, Полтавській та Кіровоградській областях.

Член ВККС Віктор Мікулін запропонував окремо провести конкурс у цих регіонах, аби виправити ситуацію з нестачею служителів Феміди. Проте «кваліфікаційники» його пропозицію не підтримали, наголосивши на тому, що не можна «латати кадрові дірки» окремо в кожній із областей, не можна «сортувати» претендентів, наприклад, на київських, львівських чи донецьких. Добір — процес загальнодержавний, тому всі охочі одягти мантії повинні мати однакові можливості.

Утім, проблема нікуди не зникає: донецькі обителі Феміди нібито знаходяться в іншому вимірі, у задзеркаллі вітчизняної судової системи, і питання, як «заманити» туди юристів на посади суддів, залишається відкритим.