Закон і Бізнес


Подвійна винагорода

Середня зарплата судді сягне 13000 гривень


Р.Кирилюк пообіцяв робити все можливе не лише для суддів, а й для працівників апарату.

№14 (1053) 01.04—06.04.2012
65231

Про те, як жилося суддям у минулому році та що їх очікує у 2012-му, представники Державної судової адміністрації розповіли на підсумковій колегії. Водночас представники третьої гілки влади, не приховуючи емоцій, скаржилися, в яких умовах їм доводиться працювати.


Торішні підсумки

 Озвучені 22 березня дані ДСАУ навряд чи когось здивували. Поки що тенденція недофінансування продовжується. Як і в попередні роки, обсяги видатків на утримання судової влади, передбачені минулорічним бюджетом, виявилися недостатніми для належної діяльності обителей Феміди. Як зазначив голова ДСАУ Руслан Кирилюк, бюджетні запити судів у 2011—2012 рр. задовольняються виділеними асигнуваннями приблизно на третину.

І досі не вдається забезпечити третю гілку влади належними приміщеннями. Із 764 судів загальної юрисдикції (не враховуючи Верховного та вищих спеціалізованих судів), лише 107 (14%) розташовано в приміщеннях, які відповідають вимогам щодо здійснення правосуддя. Решта потребують реконструкції, добудови або нового будівництва. Належними приміщеннями забезпечено тільки 98 місцевих загальних судів, Апеляційний суд м.Києва, 3 апеляційні господарські суди — Донецький, Львівський та Одеський, 5 місцевих господарських судів — Волинської, Донецької, Житомирської, Одеської та Сумської областей.

Плачевною залишається ситуація з фінансуванням поточних видатків. Зокрема, за словами голови Вищого господарського суду Віктора Татькова, у судах не вистачає коштів навіть на відправку кореспонденції. «На сьогодні реальний стан фінансового забезпечення господарських судів не задовольняє їхніх потреб, що призводить до неможливості здійснювати судочинство належним чином, а в деяких судах — узагалі до зупинки роботи», — поскаржився В.Татьков. Він також звернув увагу, що майже половину асигнувань становлять кошти спеціального фонду (надходження від судового збору). «Фактично механізм фінансування зарплати перебуває в залежності від стабільності надходження коштів від судового збору. Так ми скоро взагалі перейдемо на самоокупність», — заявив В.Татьков.

У минулому році оплата праці представників судової системи становила 75,5% бюджету, що свідчить про соціальну спрямованість видатків судової влади. За словами Р.Кирилюка, середньомісячна зарплата по судовій системі — 3196 грн. У місцевих судах середня зарплата голови суду сягала 7312 грн., заступника голови — 6362, судді — 5743, працівника — 2139 грн. В апеляційних судах голова отримував 11799 грн., заступник — 10163, суддя — 7952, а працівник — 2733 грн. У місцевих господарсь­ких судах очільники отримува­ли по 10555 грн., заступники — 8696, судді — 6974, працівники — 2485 грн. Зарплата голів у місцевих адмінсудах становила 9690 грн., заступниів — 7193, судді — 5660, а працівників — 2087 грн.

 Зарплатна нерівність

 Говорячи про фінансові перспективи на 2012 р., голова ДСАУ відзначив запровадження судового збору, що дозволило збільшити заплановані обсяги асигнувань судової системи на 1,1 млрд грн. і довести їх до рівня 4 млрд. У минулому році фінансування третьої гілки влади становило 2,93 млрд грн.

Однак додаткові кошти переважно направлені на збільшення оплати праці суддів, у той час як питання, пов’язані з оплатою праці працівників апарату судів, фінансуванням інших поточних та капітальних видатків залишаються невирішеними. «З відповідними листами ДСАУ вже звернулася до Президента та Міністерства фінансів», — зазначив Р.Кирилюк.

Зокрема, у цьому році на працівників судової системи очікує збільшення зарплати. Так, для голів судів вона сягне 15721 грн., для їхніх заступників — 14293, для суддів — 13592 грн. При цьому зарплата для решти працівників суду становитиме всього 2500 грн. Такий розрив між зарплатою суддів та працівників апарату вже спровокував написання колективних скарг. «Потрібно збільшити розмір фінансування, щоб ми вийшли на показники, при яких працівник апарату буде отримувати премію в розмірі 50% і надбавку 50%. Сьогодні це 7—10%, і, звичайно, цей рівень незадовільний», — зазначив Р.Кирилюк.

Найбільшу фінансову «добавку» цей рік принесе місцевим загальним судам, де суддівська винагорода зросте у 2,2 раза, та адмінсудам, в яких вона збільшиться у 2,1 раза.

Обговоривши минулорічні проблеми третьої гілки влади, які автоматично переносяться в поточний рік, заслухавши представників судової системи, колегія ДСАУ визначила пріоритетними напрямами роботи у 2012 р. поліпшення фінансового та матеріально-технічного  забезпечення судів, упровадження новітніх технологій. Оскільки, на  переконання Р.Кирилюка, 2012-ий повинен стати роком інформатизації судів.

 

Пряма мова

 

Леонід ФЕСЕНКО, голова ВСС:

— За минулий рік я об’їхав 22 області, щоб подивитися, в яких умовах працюють суди. Те, що я побачив у деяких областях, — просто жах. Судді сидять по 5 чоловік в одному кабінеті. На жаль, державна програма забезпечення судів належними приміщеннями на 2006—2010 роки так і не була втілена в життя.

 

Ігор ТЕМКІЖЕВ, голова ВАС:

— Суди адміністративної юрисдикції не забезпечені приміщеннями на 100%. Виникає запитання: чи може адмінюстиція при такому стані забезпечення приміщеннями виконувати покладені на неї обов’язки? При цьому чимало в плані забезпечення приміщеннями залежить від голів судів. Але ми не можемо не враховувати то, що адміністративна юстиція має свою специфіку. Голови судів, спілкуючись із місцевою адміністрацією, мають бути наскільки мудрими людьми, щоб залишатися незалежними й водночас бути з нею в гарних відносинах.