Закон і Бізнес


Вільний YouTubе


№23 (1165) 07.06—13.06.2014
2926

Конституційний суд Туреччини визнав, що блокування інтернет-ресурсу YouTube є порушенням свободи слова.


Як повідомляє РАПСІ, 27 березня Департамент телекомунікацій країни заблокував доступ до YouTube. Це сталося через кілька годин після того, як у ньому було викладено відеозапис зустрічі високопоставлених представників силових структур Туреччини, на якій обговорювалося питання можливого воєнного вторгнення в Сирію.

Агентство AFP відзначає, що уряд Реджепа Таїпа Ердогана вже давно перебуває під вогнем критики за обмеження свободи слова. Раніше Р.Ердоган розпорядився заблокувати доступ до Twitter, після поширення в ньому звинувачень у корупції на адресу його особисто та представників його найближчого оточення.

2 квітня КС Туреччини постановив розблокувати Twitter, мотивуючи своє рішення тим, що блокування порушує права користувачів. Ресурс запрацював протягом трьох годин після оголошення рішення суду.

Прем’єр-міністр країни неодноразово заявляв про можливість закриття соцмереж. На його думку, за допомогою цих ресурсів здійснюється оприлюднення державних таємниць та втручання у приватне життя.

Спілка адвокатів Туреччини разом із депутатами опозиційної Народно-Республіканської партії подали до КС позов із вимогою розблокувати YouTube. Вищий Суд країни постановив, що блокування інтернет-ресурсу є порушенням свободи слова, повідомляє CNN Turk.