Закон і Бізнес


Страта на інтелект

Розумова відсталість «смертників» більше не буде визначатися за IQ


№23 (1165) 07.06—13.06.2014
3693

Результати тестування на рівень IQ не можуть бути вирішальним чинником при визначенні розумової відсталості засуджених до страти, яка є пом’якшувальною обставиною при призначенні покарання, йдеться в рішенні Верховного суду США.


Як повідомляє РАПСІ, справа стосувалася засудженого до страти Фреді Холла, який в лютому 1978 р. разом із спільником викрав, згвалтував і убив вагітну молоду жінку. Потім спільники приїхали до крамниці, яку збиралися пограбувати, і на парковці вбили заступника шерифа, який намагався їх затримати.

Суд Флориди засудив Ф.Холла до страти за обидва епізоди, хоча вирок за вбивство представника влади пізніше скоротили через недостатність доказів наявності умислу. Ф.Холл заперечував проти страти, посилаючись на розумову відсталість.

Коли ВС США дозволив представляти у таких процесах факти, які пом’якшують вирок, справу Ф.Холла направили на перегляд. Він надав докази розумової відсталості і був підданий переслідуванню за інший злочин. Проте суд Флориди засудив його до страти, що пізніше підтвердив ВС штату.

У 2002 р. ВС США визнав, що Конституція США забороняє страчувати розумово відсталих. Відповідно до закону Флориди такою визнається особа, котра менше набрала 70 балів за результатами тестування на IQ. Якщо особа отримала понад 70 балів, подальша її перевірки не ведеться і особа визнається осудною.

Ф.Холл набрав 71 бал — і суд Флориди, в який він повторно звернувся, посилаючись на розумову відсталість, відхилив його скаргу. У свою чергу ВС штату зробив те саме щодо оскаржуваного ним рішення, після чого він звернувся у ВС США. Останній визнав положення закону Флориди таким, що суперечить Конституції, через ризик покарання розумово відсталих. На думку ВС, відповідно до цього положення результат тестування на IQ є вирішальним при визначенні розумової відсталості, тоді як експерти розглядають також інші показники.

Як повідомляє Право.ru, суд ухвалив основуватися насамперед на результатах медичних тестів та обстеження. Крім того, заявив суддя Ентоні Кеннеді, засуджені повинні проходити додаткові дослідження, оскільки тести, проведені до цього, не можуть дати повного уявлення про розумові здібності засудженого.

«Закон Флориди суперечить прагненню нашої країни захищати гідність своїх громадян і бути прикладом людяності і порядності в цивілізованому світі», — заявив суддя.

ВС США направив рішення ВС Флориди на перегляд.