Закон і Бізнес


«Пташку шкода!»

За підгодівлею віденських голубів тепер стежитиме спецпатруль


Австрійці, мабуть, не на жарт стурбовані тим, що популяція голубів за чисельністю може незабаром перевищити людську, принаймні у Відні.

№23 (1165) 07.06—13.06.2014
3474

Влада столиці Австрії створює загони добровольців, які боротимуться з любителями погодувати птахів на вулицях міста. Їм висуватимуть штрафи. Таких заходів вживають для того, щоб скоротити у Відні популяцію голубів.


За повідомленнями ЗМІ, сума штрафу для любителів годувати птахів становитиме €36 (близько 560 грн). Стежитимуть за порядком на вулицях Відня спеціально створені групи — так звані загони добровольців. Вони будуть наділені низкою повноважень. Зокрема, вони зможуть самостійно штрафувати тих, хто годує птахів. Місцева влада пояснює, що штрафи — це крайній захід, однак до нього довелося вдатися, щоб хоч трохи скоротити кількість птахів на вулицях міста. Також наголошується, що голуби зараз створюють містянам такі ж незручності, як і щури. Один із чиновників заявив, що той, хто годує голубів, годує і щурів. Адже залишки не з’їденої птахами їжі доїдають гризуни.

Сецпатруль не тільки стежитиме за тими, хто підгодовує птахів, а й штрафуватиме тих, хто не прибирає за своїми вихованцями, вигулюючи їх у середмісті Відня.

Деякі експерти вважають, що голуби не постраждають від того, що місцеві жителі перестануть їх підгодовувати. Скоріше навпаки, адже людська їжа може їм тільки зашкодити. За словами орнітолога Крістіан Феллнер, їжа, яку вживають люди, не підходить для птахів, від цього вони можуть навіть загинути. Науковець також погодилася з тим, що останнім часом голуби у Відні розмножуються понад норму.

Проблема великої кількості птахів у австрійській столиці вирішують різними способами. Міські вчені обладнали спеціальний майданчик для голубів, на якому облаштували велике сідало, на яке заманюють пернатих. Птахів, які прилетіли, годують підходящою для них їжею, а також стежать за станом їхнього здоров’я.