Закон і Бізнес


Проблемна експертиза

Кримінальні справи: то розшук підсудних, то дослідження доказів


В.Лабунський запевняє: його провини в порушенні строків розгляду справ немає.

№11 (1050) 07.03—16.03.2012
3596

6 березня члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів перебували в передсвятковому настрої та поздоровляли всіх жінок з прийдешнім. Проте послаблень претенденткам на обрання суддями безстроково не робили.


Запитання суддям, незалежно від статі, задавали не найлегші. Вони стосуються швидше практики, ніж теорії. Майже в усіх кандидатів «кваліфікаційники» питали, чому були скасовані ті чи інші їхні рішення, а також із яких причин затягується розгляд деяких справ.

Так, Дмитро Сокуренко нагадав кандидатові на посаду судді Приморського районного суду Одеси Володимиру Лабунському про те, що в нього в «залишку» станом на грудень 2011 р. було 5 кримінальних справ, одна з яких перебуває в провадженні з 2010 року. «На сьогодні розглянуто 3 справи із «залишку», — відзвітував суддя. — Ще 2 — на експертизі».

Так само тривалим проведенням експертиз пояснила порушення строків розгляду справ і кандидат на посаду судді Калінінського районного суду м.Горлівки Ольга Жукова — нині в її провадженні перебуває 10 кримінальних справ.

Проте тут члени ВККС вирішили копнути глибше. «Скільки справ на день ви розглядаєте? Як плануєте свій робочий графік?» — поцікавився голова комісії Ігор Самсін. «Кримінальні справи розглядаємо тільки після 14.00, — відповіла суддя й пояснила: — У нас одна машина на всіх і виникають проблеми з доставкою підсудних. А ось справ із приводу заборгованостей за комунальні послуги можемо розглядати й по 100 на день». Неабияк здивувавши «кваліфікаційників» останньою заявою, О.Жукова поспішила додати: «Люди зазвичай на такі засідання не приходять, розглядаємо без них, якщо справа проста, встигаємо за 5 хвилин».

Зацікавила членів комісії і кримінальна справа, що із серпня минулого року перебуває в провадженні кандидата на посаду судді Станично-Луганського районного суду Луганської області Олени Дьоміной. Проте вона поспішила запевнити присутніх, що розгляд справи просувається і незабаром буде завершено. «Остання перерва була оголошена до 21 березня, — розповіла кандидатка. — Вона була необхідна для того, щоб перевірити показання підсудного та заяви свідків. Решту матеріалів справи вже вивчено, всі учасники допитані».

Такі ж запитання були й до кандидата на посаду судді Ширяївського районного суду Одеської області Анатолія Панчука. Деякі справи, як випливає з доповіді Віктора Мікуліна, суддя розглядав по 6 місяців, а деякі — майже рік. Утім, цього разу законникові навіть не довелося повідомляти про причини, оскільки їх назвав сам В.Мікулін: експертизи й розшук.

Членів ВККС цікавили не тільки кількість скасованих і строки розгляду справ, а й те, наскільки теоретично підковані кандидати. У суддів питали, як і коли вони підвищували кваліфікацію, які періодичні видання читають на дозвіллі.

Кандидат на посаду в Долинському районному суді Кіровоградської області Руслан Бондарчук з гордістю повідав про те, як брав участь у семінарах на базі Академії суддів за участю суддів ВС США, а на запитання про улюблене чтиво відповів: «Вісник Верховного Суду України» та «Закон і Бізнес». У свою чергу «кваліфікаційники» порекомендували Р.Бондарчуку читати ще й «Вісник ВККС».

Потім, щоправда, зазначили: «ЗіБ» і так усе пише». Але в ході бесіди з кандидатом на посаду в Євпаторійському міському суді АРК Наталією Володарець з’ясувалося, що не все.

Суддя не змогла відповісти, на яких підставах її можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності, після чого І.Самсін заявив: «У «Законі і Бізнесі» пишуть про тих, кого вже притягнули, а ось про підстави потрібно читати в законі «Про судоустрій і статус суддів». Правда, Н.Володарець сказала, що намагається взагалі нічого не порушувати, чим дещо пом’якшила позицію «кваліфікаційників».

Проте, перед тим як винести позитивне рішення щодо її кандидатури, голова ВККС ще раз нагадав і судді, і решті кандидатів: «Перш ніж вершити правосуддя, почитайте закон».