Закон і Бізнес


Підрахунки розпорядника


№11 (1050) 07.03—16.03.2012
2594

Державна судова адміністрація підбила підсумки роботи за минулий рік, визначивши, наскільки ефективно їй вдалося справитися зі своїми завданнями, наскільки відсотків забезпечено належні умови діяльності судів загальної юрисдикції, органів суддівського самоврядування та інших установ судової системи.


Очевидно, що передумовою ефективного судочинства та незалежності законників є відповідне організаційне забезпечення діяльності судів.

Відповідно до перерахованих у ст.146 закону «Про судоустрій і статус суддів» повноважень ДСАУ повинна дбати про те, щоб у судах (крім Верховного та вищих спеціалізованих), Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Національній школі суддів, органах суддівського самоврядування не скаржилися на неналежні умови праці. Хоча повністю задовольнити потреби останніх украй складно.

Створення відповідних умов для відправлення правосуддя місцевими загальними судами залежить від багатьох чинників, головним з яких є забезпечення державою фінансування в повному обсязі.

Хоча закладені до минулорічного бюджету кошти суттєво відрізняються від тих, які просила ДСАУ в своєму запиті, в більшості випадків видатки було профінансовано на 100%. Зокрема, відповідно до бюджетних пропозицій ДСАУ планувала скерувати на організаційне забезпечення діяльності судів та установ судової системи 541,1 млн грн. Утім, на виконання цієї програми в кошторисі обмежилися 38,67 млн грн. Найбільшу суму головний судовий розпорядник коштів передбачив для здійснення правосуддя місцевими судами (4,32 млрд грн.), але заявку ДСАУ щодо необхідних асигнувань задовольнили частково — в розмірі 1,5 млрд грн.

Також менше коштів, ніж планувалось, було виділено на здійснення правосуддя апеляційними судами: замість 1,45 млрд грн., які зазначались у бюджетному запиті, вони отримали менше 449 млн грн.

 

Виконання держбюджету за 2011 рік щодо бюджетних програм, передбачених ДСАУ