Закон і Бізнес


«Резонансна» експертиза


№10 (1049) 03.03—07.03.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3829

Експерти — особи незалежні, а тому чутки про те, що при дослідженні гучних справ на них чинять тиск — неправдиві. Також фахівців ніхто й ніколи не змушував відкликати вже зроблені висновки в резонансних справах.


Про це журналістам розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін. Саме поява недостовірної інформації про роботу експертів спонукала очільника установи відверто поговорити з представниками ЗМІ.

Справа в тому, що в деяких мас-медіа, за словами О.Рувіна, з’явилися недостовірні відомості про роботу експертних установ. Так, нещодавно один із представників преси запитав у директора КНДІСЕ, чи справді на фахівців здійснювався тиск при проведенні експертиз, які стосувалися резонансних справ. Також журналіст хотів дізнатися, чи змушували експертів відкликати наданий висновок.

«Було порушено кримінальну справу стосовно працівників управління земельних ресурсів Бориспільського району Київської області. Нами було проведено відповідні експертизи в цій справі. Нещодавно один із журналістів запитав: «Чи правда, що інститут відкликає експертизи, аби покрити злочинців?» — розповів О.Рувін.

Такі чутки можуть зашкодити репутації експертної установи. Тому аби ЗМІ не поширювали спотворені факти, а надавали суспільству лише правдиву інформацію, директор КНДІСЕ вирішив роз’яснити ситуацію. Зокрема, він зазначив: висновок, який долучено до матеріалів справи, відкликати не можна. До того ж на запит КНДІСЕ надійшли листи з прокуратури Київської області та Бориспільського міськрайсуду цього ж регіону: до цих органів ніхто не звертався з проханням відкликати експертизи.

Також О.Рувін повідомив: жодних заперечень щодо висновків експертів у резонансних справах (у тому числі у «справі Тимошенко» та «справі Луценка») від сторін захисту не надходило.

Аби переконати пресу, що в інституті працюють справжні фахівці й КНДІСЕ — установа з бездоганною репутацією, О.Рувін розповів про його роботу. За його словами, КНДІСЕ проводить близько 20 тис. експертиз на рік за 78 напрямками досліджень. У 2011 р. проведено низку експертиз у справах колишніх високопосадовців, керівників місцевих органів влади. А 100-річний досвід роботи установи говорить сам за себе.

«В інституті наявна потужна технічна база. Ми єдині в Україні, та, мабуть, і в СНД, хто проводить експертизи щодо визначення давності документів», — зауважив О.Рувін.

Також керманич установи повідомив, що тиск на фахівців, які проводять експертизи щодо гучних справ, ніхто не чинить. «Експерт — особа незалежна. Це визначено, зокрема, в усіх процесуальних кодексах. Кожен експерт ставить підпис під тим, що ознайомився зі ст.384 Кримінального кодексу», — підкреслив О.Рувін.

За його словами, в законі «Про судову експертизу» незалежність експерта та правильність його висновку, зокрема, забезпечуються:

• кримінальною відповідальністю «дослідника» за дачу свідомо неправдивого висновку та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов’язків;

• забороною під загрозою передбаченої законом  відповідальності втручатися будь-кому в проведення судекспертизи;

• існуванням установ судекспертиз, незалежних від органів дізнання, досудового та судового слідства.

«Ми готові відкрити для журналістів двері інституту, показати, як працюємо, аби у вас ніколи не виникало подібних питань», — запевнив О.Рувін. До того ж він наголосив, що КНДІСЕ готовий до плідної співпраці з представниками мас-медіа. Керманич інституту запросив пресу прийти й подивитися, як експерти, «розклавши підпис будь-якої особи на молекули», з точністю до тижня визначають, коли він був зроблений.