Закон і Бізнес


Навантажені справами


№10 (1049) 03.03—07.03.2012
2859

Як працювали загальні суди в минулому році та як слід здійснювати правосуддя у 2012-му, розповіли очільники судів апеляційної інстанції.


Рада голів апеляційних судів зібралася 28 лютого, щоб підбити підсумки минулого року та затвердити плани на цей рік. Про результати діяльності суддів доповів голова Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Леонід Фесенко.

Як і раніше, зазначив голова ВСС, у 2011 р. спостерігалася тенденція збільшення надходження справ у суди. Це, за словами доповідача, передусім зумовлено конституційним принципом поширення юрисдикції судів на всі правовідносини, що виникають у державі, а також значною кількістю звернень громадян щодо захисту порушених прав, насамперед у сферах зайнятості та соціального захисту.

Статистичні дані, які навів доповідач, з одного боку, свідчать про зростання кількості звернень до суду, а з другого — про необхідність підвищення ефективності роботи судів. Так, на розгляді в місцевих судах перебувало понад 8 млн справ і матеріалів, що майже на 25% більше, ніж у 2010 р. Із них розглянуто 7,5 млн, нерозглянутими залишилося близько 600 тис. (7% від загальної кількості).

До апеляційних судів надійшло майже 400 тис. справ і матеріалів, що на 25% менше, ніж показник 2010 р. Залишилися нерозглянутими 26 тис. (близько 5%).

До ВСС у 2011-му надійшло понад 86 тис. касаційних скарг, справ та заяв. Розглянуто 85 тис. матеріалів, що на 25% перевищує сумарний показник переглянутих справ і матеріалів Верховним Судом та ВСС за весь 2010 р. Залишок нерозглянутих справ і матеріалів становить трохи більше 1%.

Л.Фесенко порушив також питання кадрової політики та навантаження на суддів. Він закликав Раду суддів першочергово визначити граничні показники навантаження з метою подальшої оптимізації кількісного складу суддів. Однак дієвими засобами підвищення ефективності судочинства, на думку голови ВСС, є не лише визначення навантаження та невідкладне створення додаткових посад, а й відпрацювання механізму швидкого скорочення вакансій у тих судах, де такі показники невисокі.

Обговоривши всі проблеми, з якими загальні суди зіткнулись у 2011-му, Рада голів апеляційних судів визначила ключові завдання на поточний рік. Зокрема, для покращення стану здійснення правосуддя головам місцевих та апеляційних судів рекомендували:

• в кожному регіоні розібратися з причинами скасування судових рішень та вживати заходів щодо недопущення в подальшому подібних порушень чи помилок;

• здійснювати постійний контроль за додержанням процесуальних строків при розгляді справ;

• продовжити роботу щодо зміни підходів до обрання запобіжних заходів;

• провести навчання із суддями та працівниками апарату судів щодо новел кримінального процесу;

• проаналізувати причини надходження скарг на дії суддів і працівників апарату.

Також очільникам апеляційних судів у цьому році потрібно буде підвищувати якість надання методичної допомоги місцевим судам, організовувати поїздки на місця, щоб висвітлити недоліки, наявні в роботі судів.