Закон і Бізнес


Паркуватися на смугах для маршрутного транспорту заборонили


№10 (1049) 03.03—07.03.2012
2814

Автолюбителі більше не зможуть використовувати смуги для маршрутного транспорту як безкоштовні місця для паркування. Штраф за зупинку на них може становити понад 600 грн.


Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення». Відповідно до нього штраф за ненадання переваги в русі маршрутним транспортним засобам зросте з 25—30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425—510 грн.) до 30—40 (510—680 грн.). Тобто санкції будуть такими ж, як і за ненадання переваги автомобілям пожежників, міліції й «швидкої», які їдуть з увімкненими спецсигналами.

Такі ж штрафи народні обранці пропонують застосовувати й до водіїв, які зупиняються на смузі для маршрутного транспорту. У чинному ж законодавстві за це не передбачено жодних санкцій, і водії користуються цим, залишаючи автівки на виділених ділянках дороги.

Варто відзначити, що зараз спеціальних смуг не так вже й багато, але якщо автобуси й маршрутки зможуть їздити по них без перешкод, то з’явиться сенс створювати нові. А тоді й до появи швидкісного громадського транспорту недалеко.