Закон і Бізнес


Заручники «вуличних люстраторів»

Щоб запобігти тиску на володарів мантій та штурму будівлі, ВАС зробив паузу в призначенні голови суду


Активісти попросили К.Леонтович (праворуч) пропустити на збори суддів ВАС 10 спостерігачів.

№17 (1159) 26.04—06.05.2014
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3163

Вищий адміністративний суд — єдиний із вищих спеціалізованих інституцій, який з першої спроби не зміг обрати керманича. Під стінами установи зібралися «вуличні люстратори», які були готові її штурмувати. Аби уникнути конфлікту, збори суддів ВАС відклали розгляд питання про призначення голови суду.


Мирний початок

Вищий господарський та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визначилися зі своїми очільниками. А от зборам суддів ВАС не вдалося вирішити, кому ж дістанеться адмінпосада. Про причини — читайте далі.

Жодні вибори голів вищих спецсудів не обійшлися без присутності активістів, які спостерігали за процесом обрання керманичів, а іноді й висловлювали свої думки щодо кандидатів на адмінпосади.

Не стало винятком і проведення виборів у ВАС. 17 квітня під будівлею суду зібралися представники «Правого сектору», «Автомайдану», Само­оборони та ін. Біля входу до установи стояли працівники Управління державної охорони.

Збори володарів мантій розпочалися тихо та спокійно. В.о. голови ВАС Катерина Леонтович повідомила: адмінпосаду займе той з кандидатів на посаду голови установи, хто набере 43 і більше голосів (усього у ВАС працює 84 служителі Феміди).

«Нова редакція регламенту зборів суддів, яку ми прийняли 14 квітня передбачає: якщо жоден із кандидатів не набрав необхідної кількості голосів, то проводиться другий тур таємного голосування, в якому беруть участь два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів у першому турі. Якщо в другому турі жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів або набрав однакову кількість голосів, проводяться повторні вибори голови. Але не раніше ніж через три дні після проведення попередніх зборів», — пояснила К.Леонтович.

Мовчати не будуть

Після цього судді запропонували трьох кандидатів на посаду голови ВАС — Миколу Кобилянського, Олександра Нечитайла та Михайла Смоковича. Кожен із них виступив з промовою. Два перші претенденти на керівне крісло говорили не дуже довго. Під час виступу М.Смоковича до зали зайшли голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв та кілька активістів.

«Представники громадськості хочуть звернутися до вас», — повідомила К.Леонтович, до якої підійшли активісти. «А чи дають їм слово?» — пролунало із зали. Однак на сказане ніхто не відреагував, бо до трибуни вже підійшов керівник інформвідділу «Правого сектору» Борислав Береза і почав говорити.

«Ми зайшли до вас з однієї причини. Біля суду багато людей, роздратованих тим, що не мають можливості зайти до установи. Ми просимо, якщо ви погодитесь, пустити на збори 10 осіб-спостерігачів», — зазначив Б.Береза. «Ніхто нікого сюди пускати не буде», — обірвав його начальник УДО Валерій Гелетей, пояснивши, що суддям може загрожувати небезпека.

«Шановні судді, начальник охорони бере на себе відповідальність за інциденти, які зараз розпочнуться, — втрутився Є.Соболєв. — Там стоять люди, які були і у ВГС, і у ВСС. Вони заходили до судів, спостерігали за процесом підрахунку голосів, усе обговорювали. Начальник УДО заблокував будівлю великою кількістю своїх працівників. Люди почали готувати коктейлі Молотова і кажуть: «Туди нікого не пускають, ми будемо брати штурмом». Начальник УДО вас підставляє!».

Аби зняти напруження та заспокоїти людей, які стояли під будівлею, активісти попросили пропустити 10 спостерігачів.

«Ми можемо погодитися на такий варіант. Але скажіть, будь ласка, на яких умовах вони будуть тут присутні? Вони не будуть заважати нашій роботі, не втручатимуться в процедуру виборів? Якщо просто сядуть і посидять, то — будь ласка. Але якщо вони диктуватимуть, як, кому і що робити, то навіщо нам це», — висловився суддя ВАС Василь Юрченко. На це активісти сказали, що спостерігачі не зможуть усидіти мовчки.

«Судити будуть вас»

У залі загомоніли. Усі обговорювали ситуацію, що склалася. «Ми всі шановані люди, тому давайте не перетворювати наших зборів на якесь зборище», — спробувала заспокоїти присутніх К.Леонтович. «Вам немає чого боятися», — пообіцяв Б.Береза. «Ми нічого і не боїмося», — відповіли йому «адміністративники».

Один із присутніх, який представився адвокатом, попросив дати йому слово. Він закликав суддів не брати гріх на душу, голосувати по совісті, ухвалити таке рішення, за яке їм не буде соромно.

«Можна вислухати людей, які забезпечують охорону в суді?» — поцікавилися володарі мантій. До трибуни підійшов В.Гелетей.

«Таких поміркованих людей, як попередній оратор, під стінами суду — одиниці. Всі інші — люди, які хочуть піднімати вас і запитувати: хто брав хабарі, а хто — ні. Судити будуть вас. Якщо ви приймете рішення запросити, запрошуйте. Якщо захочете працювати без них, працюйте. У нас достатньо сил, щоб забезпечити вашу безпеку», — повідомив начальник УДО.

Тоді його запитали про обстановку на вулиці. «Там зібралося чоловік 300. Вони налаштовані агресивно», — наголосив В.Гелетей.

До слова запросили і народного депутата Сергія Власенка. Свою присутність на зборах суддів ВАС він пояснив бажанням не допустити ситуації, подібної до тієї, яка виникала і у ВГС, і у ВСС.

«Можна по-різному ставитися до суддів, але повірте: той тиск, який чинився вчора (16 квітня. — Авт.) на суддів ВСС, є неприпустимим. Я вважаю, ніхто не повинен утручатися в збори, ніхто не повинен вам казати, кого обирати, а кого — ні. Це ваш колектив, вам потрібно обирати керівника. Я спробую переконати їх у тому, що збори повинні пройти або без них, або в їхній присутності, але без втручання у вашу роботу. Не знаю, чи мені вистачить аргументів, але зроблю все можливе», — пообіцяв С.Власенко і пішов на перемовини з активістами.

Люди не чують

Тоді деякі судді ВАС нагадали, що в них попереду ще багато роботи: затвердити зразок бюлетеня, визначити порядок голосування. «Ми не повинні ні під кого підлаштовуватися. Давайте продовжувати працювати. Коли буде голосування, запустимо п’ять спостерігачів. Але в обговорення вони не повинні втручатися», — наголосила К.Леонтович.

Після цього володарі мантій з’ясували процедуру голосування, включили до бюлетеня прізвища трьох кандидатів і оголосили 15-хвилинну перерву. За цей час мали надрукувати бюлетені.

Проте перерва трохи затягнулася. З перемовин повернувся С.Власенко. Він пояснив, що активістів не влаштовують два кандидати — М.Кобилянський та О.Нечитайло. «Люди, що стоять під стінами ВАС, налаштовані агресивно і, ймовірно, втручатимуться в роботу зборів. На моє переконання, збори повинні пройти без тиску на суддів!» — наголосив нардеп.

Згодом до зали зайшло ще кілька поміркованих активістів. Вони щось довго пояснювали К.Леонтович. «Чому ви не розумієте, що в нас усе добре?» — запитала вона. «Ми це розуміємо, — відповіли ті й додали: — Але люди на вулиці нас не чують. І вас не почують».

Результати перемовин

Після закінчення перерви в.о. голови ВАС надала слово «парламентерам». «Ми спілкувалися з людьми: ситуація дуже напружена. Є пропозиція перенести засідання, аби не було протистояння. У людей є претензії до кандидатів на посаду голови. Ситуація небезпечна, людей не можна вгамувати», — повідомив представник однієї з громадських організацій.

Це підтвердив і С.Власенко. Також він розповів, що до суду ще підтягуються люди. Активісти навіть готові штурмувати будівлю, якщо судді проведуть збори без їхніх 10 спостерігачів. «Я переговорила з охороною, яка каже, що обстановка дуже напружена», — переконувала К.Леонтович.

«Адміністративники» почали обговорювати пропозиції перенести засідання, відкласти розгляд питання про призначення голови суду. «Нехай ми перенесемо на інший день. А що буде далі? Де гарантія, що не повториться сьогоднішня ситуація?» — пролунало із зали. Тоді К.Леонтович закликала всіх ухвалити мудре і правильне рішення.

«Якщо ми зараз приймемо рішення, яке не влаштує людей, то його сприймуть вороже. Будуть наслідки. Давайте вчинимо так: відкладемо розгляд цього питання, попросимо, аби представники громадськості зайшли і сказали, до кого та які в них є претензії. Щоб до наступного засідання все було з’ясовано. Інакше ситуація повторюватиметься. Якщо ми йдемо на діалог, то це повинен бути діалог, а не ховання голови у пісок», — запропонував суддя Михайло Цуркан.

У свою чергу суддя Михайло Зайцев запевнив, що перемовини вести не потрібно. Аби гарантувати безпеку володарям мантій, працівникам апарату суду потрібно перенести збори, а в палатах обговорити можливу дату проведення виборів очільника установи.

«Потрібно не переносити збори, а оголосити перерву. Щоб не розпочинати всю цю процедуру із самого початку», — зауважив В.Юрченко. За його словами, хто хоче поцікавитися вимогами людей, які стоять під стінами ВАС, нехай поцікавиться. «А потім нам розкаже», — сказав В.Юрченко.

«Те, що відбувається, — ніщо інше як тиск на суддів для прийняття рішення, вигідного комусь. Нехай ЗМІ напишуть: мав місце тиск. Виходить, не судді мають вирішити, хто має бути головою, а вулиця!» — висловив свою думку суддя Дмитро Ліпський.

Суддя Олексій Муравйов звернув увагу на те, що спілкування з громадськістю відбувається через посередників. «Якщо ви делегуєте мене, я готовий вийти і спитати в людей, чого вони хочуть», — запропонував володар мантії. Але його переконали, що цього не варто робити.

«Хочете, щоб коктейлі Молотова полетіли? Кажуть, там їх уже 5 ящиків», — такий аргумент К.Леонтович виявився переконливим. Відтак, збори суддів ВАС вирішили оголосити перерву в своїй роботі. Дату наступного зібрання вони не визначили.

Коли людям на вулиці оголосили рішення «адміністративників», вони все одно спробували зайти в приміщення суду. Їм завадила охорона, і штурму вдалося уникнути. Судді ВАС сподіваються, що друга спроба призначити голову установи виявиться вдалою і їм вдасться уникнути будь-яких конфліктів.