Закон і Бізнес


Спецслужби без судового контролю

Розвідникам дозволять порушувати закон, а також прослуховувати приватні телефонні розмови і домовлятися з терористами


№17 (1159) 26.04—06.05.2014
2733

Парламент Туреччини схвалив спірний проект реформи Національної розвідувальної служби. Новий закон надав розвідці повну свободу дій: як за кордоном, так і всередині країни.


Пропозиції правлячої проісламської Партії справедливості і розвитку  прем’єр-міністра Реджепа Таїпа Ердогана були подані парламенту Туреччини 19 лютого, повідомляє DW-World. Після тривалих дебатів документ, що істотно розширює повноваження спецслужби, підтримала абсолютна більшість депутатів, які належать до правлячої партії.

Спецслужба, зокрема, отримала право без санкції суду перехоплювати приватні телефонні розмови і збирати розвідувальну інформацію. Крім того, Національній розвідувальній службі дозволяється встановлювати прямі контакти з будь-якими організаціями і приватними особами, зокрема з терористами. Минулого року з’явилася інформація про зустрічі представників служби з функціонерами екстремістської Робітничої партії Курдистану, яка викликала суперечки. Опозиційно налаштовані політики заявляли про неприйнятність таких перемовин.

Передбачається також звільнення співробітників розвідки від кримінального покарання за можливі порушення закону під час проведення операцій. Одночасно закон ударить по турецьких ЗМІ. Тепер журналістові, який опублікував конфіденційну інформацію розвідслужб, загрожує ув’язнення.

У зв’язку з недавнім витоком записів таємної наради представників турецького керівництва щодо Сирії, через який було заблоковано доступ до сервісу YouTube, у законопроекті прописано суворіше покарання, яке може отримати особа, котра обнародувала секретні дані розвідслужби. За такі дії передбачено 10 років позбавлення волі.

Опозиція розкритикувала законопроект, закидаючи, що такі зміни ставлять розвідку над іншими держструктурами, а також спрощують боротьбу з «неугодними особами». Однією з найбільш спірних стала стаття, що передбачає реформування розвідслужби в координаційний орган розвідки, який діятиме виключно під контролем прем’єра. У ході обговорення уряд відкликав цю норму, вирішивши, що раду очолить керівник Національної розвідувальної служби.

Також під час обговорення законопроекту в парламентській комісії було опубліковано раніше засекречені дані щодо чисельності співробітників національної розвідки Туреччини. Згідно з інформацією, наданою комісії, в Національній розвідувальній службі працює 8 тис. співробітників, більшість з яких зосереджені в центральному управлінні в Анкарі та провінційних управліннях в Адані, Діярбакирі, Стамбулі та Ізмірі.

Також стало відомо, що в розвідслужбі є підрозділи, які діють за кордоном, і наразі спецслужба прослуховує телефони 2473 чоловік, переважно пов’язаних із «тероризмом і шпигунством».