Закон і Бізнес


Повний комплект!

Виборча естафета у ВСС завершилася призначенням двох нових заступників голови та одного — «старого»


Судді довели, що повна прозорість виборів є запорукою незалежності та неупередженості кандидатів на адмінпосади.

№17 (1159) 26.04—06.05.2014
МАРІЯ ОПРЕНКО
3171

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ нарешті завершив своє велике виборче коло. Голова отримав заступників, суд — керівництво, а люстраційний процес довів своє право на існування. Останні збори суддів ВСС показали, що судова влада рішуче налаштована на оновлення.


Після перерви

Попереднє засідання загальних зборів ВСС, що відбулося 16 квітня, завершилося відразу після перерви. Плідна та досить напружена робота таки дала свої результати: обрали нового очільника суду — Бориса Гулька (див. «ЗіБ» №16/2014. — Прим. ред.). Та за 5 годин засідання порядок денний не було вичерпано.

Присутні, які, очевидно, були фізично та морально виснажені, так і не змогли обрати заступників голови. Сил вистачило лише на перший тур голосування за кандидатури на посаду заступника голови з координації роботи палати у цивільних справах. Того разу жоден з кандидатів не набрав абсолютної більшості голосів, однак з’явилося 2 лідери — Дмитро Луспеник та Олексій Касьян, які отримали по 30 та 27 голосів відповідно.

Голосування ж за охочих отримати посаду заступника голови з координації роботи палати у кримінальних справах перетворилося на якусь патову ситуацію, котра, мабуть, і стала останньою краплею у чаші терпіння служителів Феміди. 41 суддя з 82 присутніх на засіданні не підтримав жодного з кандидатів. Тоді на посаду висували кандидатури Станіслава Міщенка та Валентина Зубаря. До того ж проти С.Міщенка виступали й представники громадськості. Гості стверджували, що судді, які приймали політичні рішення проти учасників мирних зібрань, не можуть розраховувати на довіру. Отже, збори вирішено було перервати, аби, по-перше, обговорити в палатах інші кандидатури, а по-друге, якомога продуктивніше провести нову зустріч.

Роботу було поновлено вже в іншій атмосфері. Судді вирішили зібратися у новому приміщенні, яке ВСС отримав досить давно, проте через тривалу перебудову та ремонт ще не може в повній мірі використовувати за призначенням. Головуюча на зборах Марина Червинська від­разу налаштувала всіх на роботу та повідомила про деякі зміни в порядку денному.

Нескінченне голосування

Присутнім запропонували спочатку обрати заступника голови із загальних питань, а потім окремим голосуванням визначитися з кандидатами від палати у цивільних та кримінальних справах.

Серед претендентів на першу посаду в лідери вийшли Євген Літвінов та Віталій Гончар. Традиційно кожен отримав можливість виступити та представити себе. Аби не забирати багато часу, обидва кандидати вирішили говорити по 2 хвилини, що є правильним, адже судді, які працюють пліч-о-пліч вже не один рік, доб­ре знають один одного.

«Я обіцяю гідно виконувати свої обов’язки, які детально викладені у законі «Про судоустрій і статус суддів». Я також заявляю, що ніколи не ухилявся й не буду ухилятися від відповідальності», — зазначив Є.Літвінов. Проте у деяких суддів виникли питання стосовно відповідальності іншого кандидата. Так, суддя ВСС Володимир Колісниченко повідомив, що В.Гончара вважають «рекордсменом» з кількості звернень громадян. За словами В.Колісниченка, на розгляд до Вищої ради юстиції стосовно дій цього судді надійшло 130 скарг. «Ми з вами не на естафеті, отже, рекордів ніхто не встановлює. Переконаний, що мої колеги здатні самі визначитися, чи гідний я цієї посади. Знімати свою кандидатуру я не налаштований», — прокоментував звинувачення на свою адресу В.Гончар.

Проте єдності на зборах не було. Перше коло голосування завершилося так: 44 голоси за Є.Літвінова, 23 — за В.Гончара, 8 суддів вирішили не підтримувати жодного з кандидатів, а 1 бюлетень виявився недійсним. Отже, 46 голосів (тобто більшості від загальної кількості суддів ВСС, яких наразі 91. — Прим. ред.), як передбачено у законі, не отримав ніхто. Це знаменувало для претендентів новий тур.

Зміни у турнірній таблиці

Як зазначила М.Червинська, специфіка ВСС така, що фактично в одній установі зосереджено відразу два суди — з розгляду цивільних та кримінальних справ. «Так склалося, що нам разом потрібно приймати рішення. Нам необхідно згуртуватися й донести своє волевиявлення», — закликала головуюча. Однак, як виявилося, дійти згоди законникам було складно.

Результати свідчили самі за себе. Минала вже четверта година засідання, а жодного із заступників не обрали. У другому турі ні Д.Луспеник, ні О.Касьян не набрали необхідної кількості голосів, що тягло за собою висування нових кандидатів і повторне голосування. Проте й після заміни одного з претендентів судді не визначилися, кому надати перевагу — Д.Луспенику чи Павлу Гвоздику, поділивши свої симпатії майже порівну: 36 та 35 голосів відповідно.

Неясною залишалася й ситуація з посадою заступника голови палати у кримінальних справах. Після чергового етапу голосування С.Міщенко та В.Зубар отримали по 44 та 25 голосів відповідно, що також означало проведення наступного кола виборів.

Час неминуче спливав, проте ще вирішила висловитися громадськість, яка вже вкотре закликала суддів до оновлення та виважених кроків. Деякі присутні зауважили гостям, що їхні виступи хоча й не містять погроз на адресу суддів, проте затягують процес. А таке зволікання, на думку служителів Феміди, не відповідає вимогам законодавця, який довірив суддям самостійно вирішувати свою долю, без вказівок і тиску громадськості.

Аби виступи не перетворювалися на полеміку, М.Червинська подякувала гостям за увагу й нагадала про толерантне та шанобливе ставлення один до одного. В залі через таку невизначеність лунали пропозиції про відкладення та перенесення засідання. Вгамувати суддів вирішив новопризначений очільник.

На останньому диханні

«Ми повинні зрозуміти один одного та налаштуватися на роботу. Адже нашого рішення чекає не тільки суд, а й громадяни. Нескінченні перенесення не дадуть результату. Зосередимося та призначимо сьогодні усіх заступників, як того від нас вимагає закон», — закликав присутніх Б.Гулько.

Слова останнього подіяли на суддів. Урешті-решт другий тур голосування визначив переможця серед кандидатів на посаду заступника голови із загальних питань. Цього разу 54 законники віддали свої голоси за Є.Літвінова.

Перше призначення надихнуло на роботу, і процес зрушив з мертвої точки. Аби уникнути конфліктних моментів, Д.Луспеник, П.Гвоздик, С.Міщенко та В.Зубар зняли свої кандидатури.

Із зали пролунала пропозиція висунути як кандидата на посаду заступника від палати у цивільних справах М.Червинську, а від палати у кримінальних справах — Станіслава Кравченка. Обидва судді, за словами присутніх, мають авторитет серед колег, що підтвердив й новообраний заступник голови ВСС Є.Літвінов. «Я ні до чого вас не закликаю та не маю на меті проводити агітацію. Проте запропоновані кандидати є взірцем гідності та порядності. Пропоную проголосувати за них із першого разу», — звернувся він до суддів.

Кандидати вирішили не виступати, адже сказано було багато. М.Червинська, яка двічі проводила збори, встигла зарекомендувати себе як гарний спікер та організатор, а С.Кравченка всі охарактеризували як досвідченого суддю та порядну людину. Таке позитивне ставлення вплинуло на результат. Обидва кандидати набрали необхідну кількість голосів та були призначені на посади.

Отже, естафету обрання керівництва завершено, кадровий склад нарешті укомплектовано, заступників голови обрано. Наприкінці засідання, близько 21.00, Б.Гулько подякував суддям за наполегливість і розуміння та зазначив, що усі кандидати з гідністю могли б виконувати обов’язки заступників. «Проте я дуже радий, що нарешті в нас сформована команда, з якою мені випала нагода працювати, принаймні протягом року», — підсумував Б.Гулько.