Закон і Бізнес


Жити стане простіше?

Як позначиться на веденні бізнесу скасування обов’язкової наявності цифрового підпису та печатки


№17 (1159) 26.04—06.05.2014
ОЛЬГА КУЧЕРУК, юрист Адвокатського об’єднання Arzinger
3382

15 квітня цього року прийнято закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу». Його мета — наближення реєстраційних і господарських процедур ведення бізнесу до сучасних реалій. Проаналізуємо, наскільки нові положення сприяють її досягненню?


Деякі з нововведень, передбачених законом, хоч і спрощують процеси реєстрації, але кардинально не вплинуть на бізнес-процеси. Йдеться про скасування збору при державній реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і благодійних організацій. Водночас низка положень запрацюють повною мірою тільки після розроблення додаткових механізмів.

До останніх належить скасування необхідності завірення електронних документів, які подаються для проведення реєстраційних дій, відповідно до правил, установлених для електронного цифрового підпису. На думку авторів закону, ця норма не дозволяла скористатися перевагами подання електронних документів, оскільки генерація особистих ключів, отримання сертифікатів ключів та інших послуг цифрового підпису ускладнюють процес, а іноді практично унеможливлює (наприклад, при створенні юридичної особи). Передбачається, що конкретні способи ідентифікації особи заявника, які розробить реєстраційна служба, дозволятимуть використовувати досягнення сучасних технологій.

Нове у законі про держреєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, — доступність інформації з єдиного держреєстру, яка, однак, вже існувала на момент ухвалення законопроекту №2258а. Внесли доповнення до переліку інформації, яка стає загальнодоступною. Зокрема, з дня набуття чинності законом (через 6 місяців після публікації) всі зацікавлені особи зможуть також побачити інформацію щодо правонаступників, відособлених підрозділів, відкритих виконавчих проваджень стосовно суб’єктів господарювання. До речі відповідну інформацію можна буде не тільки переглянути, а й безкоштовно скопіювати і роздрукувати.

Як і відкриття реєстрів, доповнення переліку відкритої інформації — це позитивний крок на шляху до прозорості й захисту бізнесу. Доступ до інформації про юридичних осіб і суб’єктів підприємницької діяльності є дуже корисним і зручним для контрагентів і потенційних покупців, оскільки дозволяє оперативно отримувати загальні відомості про товариство та відстежувати зміни щодо нього.

Найбільш резонансною зміною, необхідність якої обговорювалася протягом багатьох років, є скасування обов’язкової наявності печатки в юридичних осіб. Однак не варто поспішати з їх знищенням: печатка не скасована повністю, але відтепер кожний суб’єкт господарювання самостійно визначатиме необхідність її використання у своїй діяльності.

Попри те, що необхідність обов’язкового використання печатки певною мірою обмежувала підприємців у діях і була об’єктом маніпуляцій з боку недобросовісного менеджменту, їх виготовлення було досить дешевим і швидким, таким чином нівелювався статус печатки як гаранта достовірності документів товариства. Проте, для того, щоб уникнути маніпуляцій у майбутньому, необхідно вивчати засновницькі та інші внутрішні документи суб’єктів господарювання на предмет того, чи є використання печатки у діяльності конкретного суб’єкта обов’язковим.

З огляду на зміни у порядку подання електронних документів і скасування обов’язкової наявності печатки процедура внесення змін у реєстраційні дані має передбачати надійний механізм підтвердження повноважень. Кардинальне спрощення без належної перевірки повноважень може зіграти на руку недобросовісним гравцям ринку і призвести до почастішання випадків рейдерства.

Для врегулювання питання щодо використання печатки передбачається внесення зміни до низки законів (про товарну біржу, про колективне сільськогосподарське підприємство, про заставу, про нотаріат тощо). Сподіваємося, що таке революційне нововведення, як скасування обов’язкової наявності печатки, стане ще одним кроком на шляху до європейської інтеграції і разом з європейськими правилами Україна перейматиме цивілізовані методи ведення бізнесу.