Закон і Бізнес


Україна визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду


22.04.2014 10:34
2727

Кабмін подав Секретарю Міжнародного кримінального суду Герману фон Хебелю декларацію про визнання юрисдикції цього суду стосовно злочинів, які було скоєно на території України з 21.10.2013 по 22.02.2014.


Про це повідомив Міністр юстиції України Павло Петренко, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу Мін’юсту.

Декларацію було подано відповідно до Римського статуту (установчого договору Міжнародного кримінального суду), який дозволяє державі, що не є учасницею Статуту, визнати юрисдикцію Суду.

"Визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду допоможе встановити винних у подіях, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, коли невинуватих людей, які у мирний спосіб відстоювали власну позицію, фактично розстрілювали. Всі злочинці понесуть заслужене покарання за свої дії", - наголосив Міністр юстиції.

У свою чергу Секретар Міжнародного кримінального суду повідомив український Уряд про наслідки прийняття декларації відповідно до нормативно-правової бази МКС, а саме - про те, що Міжнародний кримінальний суд відтепер має юрисдикцію щодо можливих злочинів, які, як стверджується, було скоєно в контексті вищезгаданої ситуації, і щодо застосування положення частини 9 Статуту стосовно міжнародного співробітництва та судової допомоги.

Декларація Уряду України була передана до Канцелярії Прокурора МКС для подальшого розгляду. Визнання юрисдикції Суду не означає автоматичний початок розслідування МКС. У випадку, якщо Прокурор Міжнародного кримінального суду вважає, що доступна інформація є достатньою підставою для відкриття розслідування, він вирішуватиме, подавати чи не подавати клопотання до суддів для відкриття розслідування. Якщо розслідування буде відкрито, Прокурор МКС прийме рішення на підставі зібраних доказів, чи слід подавати клопотання до суддів Міжнародного кримінального суду про видачу повістки до суду або ордера на арешт осіб,обвинувачених у скоєнні злочинів, що підпадають під юрисдикцію МКС.