Закон і Бізнес


Над чим працює КС?


№16 (1158) 19.04—25.04.2014
2985

На розгляді в Конституційному Суді наразі перебуває 9 подань та 30 звернень. Відразу 5 подань внесені уповноваженим ВР з прав людини, а 2/3 звернень — від звичайних громадян.


Так, два подання до КС надійшли від Центральної виборчої комісії. КС має розтлумачити, що саме вважати «проживанням»: формальну реєстрацію чи фізичне знаходження в межах країни. Так само, як визначити, чи може закон установлювати додаткові обмеження для кандидатів у Президенти, зокрема в частині засудження за злочин. Справа готується до розгляду на пленарному засіданні Суду. Однак експерти не впевнені, що відповіді на ці запитання ми почуємо до 25 травня, оскільки для нинішньої виборчої кампанії вони вже неактуальні.

З-поміж 5 подань омбудсмена більшість перебуває на стадії вивчення у колегіях. Серед них можна виокремити два, що стосуються накладання адміністративних санкцій та їх оскарження. У першому йдеться про офіційне тлумачення положень ч.1 ст.276 Кодексу про адміністративні правопорушення, а також словосполучень «за місцем вчинення правопорушення», «своєчасне сповіщення», що вживаються у низці його норм. Інше привертає увагу до неможливості за ст.171-2 Кодексу адміністративного судочинства оскаржити рішення місцевих судів про накладання адміністративних стягнень.

Також Суд має можливість захистити права осіб, яких намагаються визнати або які визнані недієздатними, а також права жінок на допомогу при народженні дитини.

З-поміж звернень звернімо увагу на 5 із них, які вже Суд розглядає. Найдовше слухається справа щодо тлумачення абз.5 ст.125 Житлового кодексу УРСР. Йдеться про категорії осіб, яких не можна виселити із службового житла без надання іншого. Друге стосується преюдиціальності фактів при вирішенні спорів за участю тих самих сторін (ч.2 ст.35 Господарського процесуального кодексу).

Також у КС слухаються справи, які стосуються порядку безоплатної приватизації земельних ділянок (ч.6 ст.118 Земельного кодексу) та подання апеляційної скарги на ухвали, які не підлягають оскарженню окремо від рішення суду (ч.2 ст.293 Цивільного процесуального кодексу). А з лютого цього року аналізується звернення щодо звільнення окремих категорій громадян від обов’язкового страхування та відшкодування шкоди внаслідок ДТП за їх участю (п.13.1 ст.13 закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»).

Однак, як відомо, наразі у Суді працює лише 16 суддів, 4 з яких ВР має намір звільнити найближчим часом. Тож на відповіді на перелічені запитання доведеться, напевне, зачекати до призначення нових суддів КС.