Закон і Бізнес


Другий тур: 214 на 290

Останній конкурс перед новим добором стартує 28 березня


№8 (1047) 17.02—24.02.2012
МАРИНА ЗАКАБЛУК
2887

Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурс на заміщення вакансій у місцевих судах. 214 претендентів, які перебувають у резерві, 28 бе­резня мають шанс перемогти в змаганнях за мантії. Наступна можливість з’явиться лише після проведення нового добору.


Нарешті «резервісти» дочекалися: через 4 місяці після проведення першого конкурсу на зайняття вільних посад у судах (він відбувся 28 жовтня) постійно діючий орган оголосив про початок другого туру. Так, 214 претендентів на мантії можуть визначатись, яку з 290 наявних вакансій обрати. Загалом 213 храмів Феміди чекають кадрового поповнення.

З 27 лютого до 16 березня ВККС прийматиме заяви від кандидатів, а 28 березня проведе конкурс. До речі, ті, хто мріяв служити Феміді в Києві, спіймали облизня: у столиці вільних посад не виявилося. Та й у Київській області їх небагато — всього 6: по одній у Березанському та Ржищевському міськсудах, Макарівському та Рокитнянському райсудах; дві — у Васильківському міськрайсуді.

У місцевих адмінсудах — 12 вакансій (найбільше в Донецькому окружному адмінсуді — 3), а в господарських — 6 (по одній у госпсудах Дніпропетровської, Житомирської, Луганської, Львівської, Тернопільської та Хмельницької областей).

Лідером серед тих, у кого після проведення першого конкурсу залишилося найбільше вільних крісел у місцевих загальних судах, став Донецький регіон. Сьогодні тут 56 вакансій, причому пальму першості утримує Єнакіївський міськсуд (5 вакансій). Проте Донеччина — не єдиний зі східних регіонів, який відчуває нестачу представників третьої гілки влади. Не вистачає законників і в Луганській (33 вільні місця), й у Дніпропетровській областях (25).

Найменша потреба в кадровому поповненні в місцевих загальних судах Закарпатської (1 вакансія), Тернопільської (2) та Чернівецької (2) областей (детальніше зі списком судів, у яких є вільні посади, можна ознайомитися на стор.20).

До речі, сьогодні в резерві перебувають сильні «гравці», які за результатами іспитів набрали і 90, і 97 балів (максимальна кількість — 100). Тому кандидатів чекає запекла боротьба за місця в «найкращих» судах. А можливо, претенденти, котрі мають найвищі бали, не подаватимуть заяв про участь у конкурсі й чекатимуть, коли з’явиться вакансія саме в тому храмі Феміди, робота в якому їх найбільше влаштовує. Скористатися шансом чи ні — справа «резервістів». Але той, хто дійсно хоче вершити правосуддя, має реальну можливість уже влітку цього року одягти мантію.

Охочим вершити правосуддя потрібно знати: іноді на шляху до посади виникають перешкоди. Так, нещодавно з кандидаткою Оксаною Івашкевич, котра отримала рекомендацію до Малинського райсуду Житомирської області, сталася неприємна історія. У цій обителі Феміди було ліквідовано одну суддівську посаду, яку мала зайняти претендентка. Тому ВККС довелося знову включити О.Івашкевич до резерву.

Жінка попросила комісію не забирати в неї рекомендацію, а зачекати: через кілька місяців представниці Малинського райсуду Житомирської області виповниться 65 років і вона звільниться. Тоді в суді з’явиться вакансія. Проте «кваліфікаційникам» довелося засмутити О.Івашкевич: не можна давати рекомендацію на посаду, якої не існує. Натомість комісія порадила жінці писати заяву до іншого храму Феміди, а через деякий час перевестися до бажаного.

 

P.S. 16 лютого голова ВККС Ігор Самсін повідомив, що після того, як був оголошений конкурс на зайняття 288 вакансій, до комісії звернулися голови Городоцького райсуду Львівської області та Миколаївського окружного адмінсуду з інформацією такого змісту. Виявилося, що в цих обителях Феміди є по одному вільному суддівському кріслу. Тому «кваліфікаційники» вирішили до списку вакансій додати ще дві.