Закон і Бізнес


Лондонським п'яничкам одягнуть алкотестери


№8 (1047) 17.02—24.02.2012
2553

Мабуть, вирішивши грунтовно підготуватися до майбутньої олімпіади, влада Лондона почне вживати нових заходів проти порушників закону. Цього разу мова йде про тих, хто переступив межу, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння.


З літа 2012-го лондонці, викриті в скоюванні злочинів у нетверезому стані, повинні будуть носити спеціальні алкотестери. Прилад є браслетом, який зазвичай одягають на ногу. Він перевіряє наявність випарів алкоголю на поверхні шкіри і, якщо такі виявлено, подає сигнал, після чого прибуває загін поліції.

Обдурити диво техніки не вдасться: якщо його зняти або наклеїти між ним і шкірою, наприклад, пластир, алкотестер фіксує перепад температури й знову-таки б’є тривогу.

Суд вирішуватиме скільки часу порушник повинен ходити з приладом.

До речі, лондонці — не перші, хто здогадався вирішувати проблеми з алкоголем таким чином. З тестерами вже ходять викриті в п’яних бешкетах і водінні в нетверезому стані жителі Південної Дакоти. Усього на сьогодні в США прилади носять близько 10 тис. порушників, а з моменту введення цієї практики браслети побували на ногах більш ніж 100 тис. американців.

Крім того, багато жителів штату, що страждають алкоголізмом, добровільно звертаються в поліцію з проханням одягнути на них диво-браслет. Він, на думку тих, хто випробував техніку на собі, допомагає позбутися пагубної звички.

В цілому ж статистика свідчить на користь подібних заходів. У Південній Дакоті кількість ДТП й інших пов’язаних із зловживанням алкоголем злочинів зменшилася на понад 40%. Ймовірно, саме тому влада британської столиці вирішила перейняти досвід американських колег.

Отже, жителям Лондона, аби уникнути проблем, доведеться насолоджуватись олімпіадою у тверезому стані. Що стосується гостей заходу, то залишається сподіватися лише на їхню відповідальність.