Закон і Бізнес


Провінційні пристрасті

Франкомовний Квебек утретє намагався проголосувати за незалежність і захиститися від ісламізації


№15 (1157) 11.04—17.04.2014
4472

Дострокові вибори до парламенту франкомовного Квебеку, по суті, стали референдумом про відокремлення провінції від Канади, якого тут домагалися десятиліттями. Підсумки голосування також визначать кроки уряду з протидії ісламізму та антисекуляризаційним тенденціям.


Дострокові вибори були оголошені після того, як на початку березня прем’єр-міністр Полін Маруа оголосила про розпуск Національних зборів задля того, щоб очолювана нею Квебекська партія отримала більшість у законодавчому органі. Як пише оглядач Тарек Фатах у The Toronto Sun, квебекці голосуватимуть під барабанний дріб, пам’ятаючи про обіцянку П.Маруа домогтися відокремлення провінції від Канади.

Цілі Квебекської партії сформульовані в хартії цінностей. Одним з найгостріших моментів у передвиборних перегонах стала секуляризаційна політика, що проводиться партією, та обіцянка заборонити держслужбовцям носити на роботі тюрбани, хіджаби та інші предмети чи атрибути релігійної належності. Ця пропозиція викликала бурхливі дебати, оскільки у 8-мільйонній провінції проживає 300 тис. мусульман.

«Що стосується небезпеки для цілісності Канади, то відокремлення — дуже малоймовірний сценарій, та й мало що зміниться, оскільки ми живемо в демократичній, ліберальній, світській країні з конституційною монархією. Проте якщо не протистояти впливу ісламістських угруповань, що фінансуються із Саудівської Аравії, як це має місце в решті регіонів Канади, треба бути готовим до того, що відбувається зараз у Великій Британії, де шаріат поступово вбудовується в правову систему країни», — вважає Т.Фатах.

Крім боротьби з ісламізмом, КП ставить за мету проведення третього за останні 30 років референдуму про незалежність. У 1980 році, коли ця партія також перебувала при владі, 60% населення не підтримало сепаратистів, нагадує ІТАР-ТАСС. У 1995 році, коли КП знову стала правлячою, за відокремлення проголосувало 49,4% учасників референдуму. У 1998 році Верховний суд Канади навіть ухвалив рішення про те, що Квебек не має права відокремлюватися в односторонньому порядку. Наразі за незалежність, за даними опитувань, готові висловитися близько 40% квебекців, але П.Маруа сподівається переконати більшість населення.

Останні години перед голосуванням Квебекська партія присвятила критиці лібералів. Так, представники партії зажадали від свого головного суперника — Ліберальної партії, очолюваної Філіпом Куйара, назвати імена 11 осіб, яких підозрюють у причетності до системи незаконного фінансування.

Проте результати волевиявлення виявилися не на користь «сепаратистів». Поразка КП на виборах стала жорстоким ударом для жінки, яку в Квебеку прозвали «бетонною леді». П.Маруа вже огосила про свою відставку з посади лідера партії, але закликала й надалі боротися за просування французької мови не лише у Квебеку, а й в усьому світі.

П.Маруа стала першим в історії главою Квебеку в 2012 році. 10 років до того тут правили ліберали. Святкування перемоги партії затьмарила трагедія: під час виступу П.Маруа невідомий розпочав стрілянину, убивши й поранивши кількох учасників мітингу. При цьому стрілець вигукнув: «Англомовні прокидаються!» Тоді близько 80% жителів Квебеку вважали себе обмеженими в правах і говорили про мовну дискримінацію та економічну експлуатацію з боку англомовних опонентів.