Закон і Бізнес


Під прикриттям науки

Японцям заборонять убивати китів заради здобування їжі


№15 (1157) 11.04—17.04.2014
2749

В Японії призупинена програма з вилову китів. Міжнародний суд ООН визнав, що вона не переслідує наукові цілі, як це декларувалося раніше, а спрямована на їх вбивство заради споживання.


Крім Японії, виловом китів продовжують займатися в Норвегії та Ісландії. Рішення Міжнародного суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

Міжнародна комісія з промислу китів, створена відповідно до конвенції, запровадила заборону на вбивство китів із комерційною метою у всьому світі в 1986 році, проте передбачила можливість для промислу з науковою метою. Цим і скористалася Японія — її китобійні судна приписані до науково-дослідних інститутів, а полювання здійснювалося в рамках наукових програм. Продавали м’ясо китів відповідно до пункту конвенції, що дозволяє переробку вбитих ссавців з практичною метою.

Представники Японії заявили, що «глибоко розчаровані» постановою, але мають намір виконувати рішення суду, повідомляє агентство Франс Пресс.

Суд за скаргою Австралії вивчив програму Японії, в рамках якої китобої щорічно виловлювали близько 1000 особин. У Канберрі стверджували, що китів вбивають заради здобування їжі, а не для наукових цілей, як це офіційно декларувалося.

Вища судова інстанція ООН звернулася до офіційного Токіо з вимогою відкликати всі ліцензії, видані відповідно до японської дослідницької програми в Антарктиці, і припинити подальшу видачу відповідних дозволів.

Канберра звинуватила Токіо в тому, що японська дослідницька програма в Антарктиці «суперечить зобов’язанням, узятим Японією в рамках Міжнародної конвенції з регулювання китобійного промислу 1946 року, а також за іншими міжнародними угодами для збереження морських ссавців і морського середовища».