Закон і Бізнес


Безпеку посилили санкціями


№15 (1157) 11.04—17.04.2014
4268

Парламент посилив відповідальність за злочини проти основ національної безпеки. Для цього збільшено санкції низки статей Кримінального Кодексу України та визначено новий склад злочину, що полягає в перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України.


Відповідний проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України)» (№ 4524-1) був внесений як альтернативний народним депутатом з фракції ВО «Батьківщина» Сергієм Соболєвим. Ним передбачено збільшити строки покарання у санкціях стст.110, 111, 113, 114, та 279 КК. Переважно це стосується підвищення нижньої межі покарання у вигляді позбавлення волі. Також у КК з’явиться нова ст.114-1 під назвою «Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань».

У Головному науково-експертному управлінні ВР звертали увагу нардепів, що, як показує практика, просте збільшення покарання, особливо у виді позбавлення волі, не тільки не досягає зазначеної мети, але й досить часто призводить до вчинення засудженою особою нових злочинів. Тому висловлювалися сумніви, зокрема, пропозиції щодо виключення із санкції ч.1 ст.110 КК покарання у виді обмеження волі на певний строк та щодо значного збільшення строків покарання у виді позбавлення волі, аж до довічного позбавлення волі (ч.3 статті 110 КК). Адже це унеможливить суд при призначенні покарання реалізувати принцип його індивідуалізації.

Так само експерти не вважають доцільними і збільшення мінімальної санкції у ст.111 КК («Державна зрада») з 10 до 12-ти років. Адже це «навряд чи справить хоча б мінімальний превентивний вплив».  Аналогічні зауваження у експертів виникли і до схожих змін до стст.113 та 114 КК.

Новою ж ст.114-1 КК, яка пропонована проектом, встановлюється відповідальність за «перешкоджання в особливий період законній діяльності Збройних Сил України чи іншого військового формування». З одного боку, закон не вказує, коли саме настає «особливий період» чи хто його визначає. З іншого, законною є діяльність ЗСУ не лише у військовій, а й у господарській сферах, що навряд чи повинно тягнути на покарання від 5 до 8 років.

Проте нардепи не взяли до уваги думку експертів і проголосували за законопроект одразу і за основу, і в цілому.