Закон і Бізнес


Атеїстичний «тероризм»


№15 (1157) 11.04—17.04.2014
2661

У Саудівській Аравії підготовлено низку нових законів, згідно з якими атеїзм прирівнюється до тероризму. Про це йдеться у доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.


Низкою указів і новим всеохопним законодавством, спрямованим проти тероризму в цілому, саудівський король Абдалла чинить тиск на всі форми політичного інакомислення і протестів, здатних «завдати шкоди громадському порядку», підкреслює британська The Independent.

Перша ж стаття нових законів визначає тероризм як «заклик до атеїстичного мислення у будь-якій формі або як спробу поставити під сумнів основні принципи ісламської релігії, які покладені в основу державного устрою».

За словами заступника директора Human Rights Watch по Близькому Сходу і Північній Африці Джо Сторка, прийняті закони «руйнують усі надії на те, що король Абдалла має намір дати місце мирному інакомисленню або незалежним групам».

Раніше влада Саудівської Аравії оголосила про можливі санкції стосовно ЗМІ за образливі висловлювання на адресу ісламу та народних традицій. «Ми вживатимемо рішучих заходів проти тих, хто публічно ображає Саудівську Аравію та її підданих», — заявив представник міністерства культури та інформації країни Абдель Азіз аль-Мульхем. Він також наголосив, що недоторканними є «ісламська віра і пророк Мухаммед, а також традиції і звичаї суспільства Саудівської Аравії».

Під заборону потрапляють і публікації, «що становлять загрозу безпеці країни».