Закон і Бізнес


Позови через Інтернет: плани ВАС сягають за горизонт


09.02.2012 15:28
3109

У Вищому адміністративному суді вже прокоментували зміни, нещодавно внесені законами №№ 4054-VI та 4176-VI до Кодексу адміністративного судочинства, а також поділилися ідеями подальших доопрацювань процесуального закону.


Заступник голови ВАС Михайло Цуркан вважає, що частина правок носить суто технічний характер, завдяки яким лише усуваються незначні прогалини в адміністративному процесі. У той же час окремі зміни він назвав «якісно реформаторськими», оскільки ті зачіпають суть правовідносин, пов’язаних із урегулюванням конфліктів у публічно-правовій сфері.

До останніх він відніс зміни в правилах розгляду справ в порядку скороченого провадження, введення граничних строків звернення до суду із заявами про перегляд справ у зв'язку з нововиявленими обставинами, посилення контролю за своєчасним виконанням рішень.

Однак законодавство не встановлює меж досконалості, а тому Вищий адмінсуд має намір і далі готувати законопроекти і пропонувати їх Верховній Раді.

«Плани наші сягають аж за горизонт, - жартує М.Цуркан. - Ми вивчаємо досвід наших російських колег, де передбачена подача позову через Інтернет ... Цікаві законодавчі ініціативи про впровадження відеоконференцзв'язку (проект № 9753 Валерія Писаренко і Володимира Пилипенка - прим Ред.)».

Всі ці зміни, на думку судді, покликані спростити доступ громадян до суду і отримати результат в найкоротший термін.

Повністю інтерв'ю заступника голови ВАС Михайла Цуркана, присвячене змінам у процесуальному законі, читайте в найближчому числі газети «Закон і Бізнес».