Закон і Бізнес


Лобістів розсекретять


№7 (1046) 11.02—17.02.2012
2517

Влада Великої Британії планує увести обов’язкову реєстрацію для лобістів. До рук журналістів потрапила аналітична записка, на підставі якої може бути розроблено відповідний законопроект.


Слово «лобісти» в документі отримало доволі широке визначення — сюди віднесено профспілки, добродійні організації, різні групи тиску й аналітичні центри. Після реєстрації їм, зокрема, доведеться розкривати джерела фінансування. Що стосується лобістів у традиційному значені слова, то вони будуть змушені публікувати імена своїх клієнтів. Відмова від реєстрації, як очікується, каратиметься значним штрафом або навіть тюремним ув’язненням.

Разом з тим у документі підкреслюється, що зміни не торкнуться «нормальної взаємодії бізнесу й уряду» і спілкування депутатів з виборцями. Швидше за все, обов’язковою реєстрація буде лише для тих, хто «лобіює інтереси третіх осіб».

Як відзначає The Daily Telegraph, на сьогодні у Великій Британії діє добровільна реєстрація лобістів. Члени уряду зобов’язані повідомляти про офіційні зустрічі з лобістами, але можуть вільно спілкуватися з ними в неформальній обстановці.

Останнім часом у Великій Британії і відбулася низка скандалів, пов’язаних з членами уряду і парламентарями. Так, у жовтні 2010-го у відставку подав міністр оборони Ліам Фокс: у ЗМІ потрапила інформація про те, що він неодноразово включав до складу офіційних делегацій свого друга, причому поїздки оплачували якісь приватні спонсори.

У січні 2011-го член парламенту від Лейбористської партії Джек Дромі попався на тому, що не зареєстрував майже £30 тис. ($47 тис.), які отримав від профспілки. Справа обмежилася тим, що Дж.Дромі вибачився перед колегами-парламентарями.