Закон і Бізнес


«Господарники» своїх не лишають

РСГС закликає органи влади прискорити працевлаштування кримських суддів «на материку»


№13 (1155) 28.03—03.04.2014
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
3717

Рада суддів господарських судів вирішила звернутися до державних органів із проханням прискорити та спростити переведення кримських суддів до інших регіонів України. При цьому в органі самоврядування нагадують, що вже є досвід «розселення» значної кількості суддів, а тому процедура не має створити особливих труднощів.


Назад на Батьківщину

Необхідність забезпечення роботою законників півострова члени РСГС обговорили під час засідання 24 березня. Так, за словами члена ради Олександра Удовиченка, кілька суддів уже повідомили про те, що не бажають працювати на півострові за нових умов, адже просто не бачать себе суддями Російської Федерації. Таким чином вони залишаються українськими суддями й бажають працювати у віт­чизняній судовій системі.

Якщо ж хтось із законників півострова свідомо зробить свій вибір і вирішить, що готовий працювати в російському Криму, — він має написати заяву про звільнення його з посади судді українського суду, наголосив О.Удовиченко.

У той же час, на його переконання, українська влада та орган суддівського самоврядування мають зробити все можливе, щоб судді, які бажають залишатися в українській судовій системі, мали змогу це зробити. «Ми зобов’язані потурбуватися про тих, хто себе там не бачить, адже це обов’язок РСГС. Таким чином члени ради виконають свій обов’язок», — підкреслив О.Удовиченко.

Звернутися з відповідними листами РСГС вирішила до всіх органів, які можуть прискорити переведення суддів та виділити необхідне для цього фінансування. Зокрема, до в.о. Президента, Верховної Ради, Кабміну, Державної судової адміністрації, Ради суддів України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

При цьому ВККС рада просить розглядати заяви про переведення кримчан у першу чергу та в якомога коротший термін. «Коли суддя працює в Дніпропетровську, а бажає — в Києві, він може ще деякий час залишатися на старому місці. А коли в Криму складається надзвичайно складна ситуація, діяти слід негайно», — наголосив О.Удовиченко.

При цьому член ради нагадав, що в господарської системи вже є досвід «переселення» значної кількості суддів. Так, у 2010 р. указом Президента було ліквідовано 4 апеляційні господарські суди: Житомирський, Запорізький, Луганський та Київський міжобласний. Натомість створено Рівенський апеляційний господарський суд. Тоді, за словами О.Удовиченка, вдалося знайти нове місце роботи для всіх законників ліквідованих установ та уникнути особливих труднощів.

На території ж півострова — три господарські суди: Господарський суд АР Крим, Господарський суд м.Севастополя та Севастопольський апеляційний господарський суд. Очевидно, не всі судді із цих установ погодяться змінити місце проживання й замість цього почнуть вивчати російське законодавство. Таким чином, із переведенням усіх охочих на нові робочі місця значних проблем не виникне.

Так само «господарники» пропонують організувати переведення працівників апарату судів із Криму, якщо вони виявлять таке бажання.

Голова РСГС Артур Ємельянов запропонував членам органу самоврядування звернутися з листом до кримських суддів та запевнити їх у підтримці. У своєму листі рада закликала законників та працівників апарату судів півострова повідомити про своє бажання працевлаштуватися на «материковій» Україні. Після цього рада зможе надати їм необхідну підтримку.

Робота на довіру

В умовах, коли в парламенті заре­єстровано цілу низку законопроектів, які передбачають проведення люстрації та реформування судової системи, осторонь законодавчих змін вирішила не залишатись і рада.

«У державі відбуваються суттєві зміни, які мають відбутись і в судовій системі. Це декларують політики, громадськість. Тому ми не повинні залишатись осторонь цих процесів», — наголосив О.Удовиченко. Тому, на його думку, на з’їзді ці питання слід не прос­то обговорити, необхідно затвердити програму для утвердження дійсно незалежної судової влади.

Тому РСГС вирішила звернутися до РСУ з пропозицією ініціювати під час позачергового ХІІ з’їзду суддів розгляд та ухвалення програми заходів, спрямованих на утвердження незалежної судової системи.

Крім цього, члени ради вирішили створити робочу групу, яка підготує відповідну програму. Члени робочої групи мають зібрати пропозиції господарських судів щодо того, вжиття яких заходів вони вважають необхідним для забезпечення незалежності системи правосуддя.

Напередодні з’їзду суддів у раді планують продовжити роботу конференції суддів господарських судів, яка оголосила перерву 19 березня. Таким чином, «господарники» зможуть попередньо обговорити й підтримати програму. Не виключено, що за неї проголосує і з’їзд.