Закон і Бізнес


«Зіркові» гуртожитки


№13 (1155) 28.03—03.04.2014
3886

Парламент вирішив дозволити військовослужбовцям, а також працівникам Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ приватизувати кімнати у гуртожитках.


Вирішити це питання законодавець вирішив у найпростіший спосіб: прибравши із ст.1 закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» виключення, яке стосувалося цієї категорії військовослужбовців. Аналогічно у цій самій статті окремо зазначено, що дія закону поширюється, зокрема, і на військовослужбовців, працівників ЗСУ та МВС.

У такий спосіб Верховна Рада вирішила подбати про тих військових, які дотепер мешкають у гуртожитках і, на відміну від «цивільних осіб» не мають права приватизувати свої помешкання. На думку автора проекту, позафракційного нардепа Сергія Міщенка, «прогалини у законодавчій системі призводять до дискримінації такої категорії осіб». Хоча деякі його колеги висловлювали сумнів щодо того, чи не призведе реалізація такого права до позбавлення військовослужбовців отримати нове житло у разі переведення до нового місця служби?

Власне проект лежав у ВР з кінця 2012 року. І лише зараз, коли гостро постало питання збройного захисту країни, нардепи погодилися проголосувати за нього. Поки що — за основу.

Однією із перешкод для ухвалення такого акту є застереження щодо можливості переходу права власності на квартири у гуртожитках, які перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ та організацій ЗСУ, МВС. Чи приберуть таке обмеження із закону — нардепи вирішать під час підготовки проекту до другого читання.